Bouwsector steekt drugs­criminelen handje toe

Vorig jaar kwam een recordaantal verdachte transacties aan het licht.© belgaimage

In de zoektocht naar manieren om drugsgeld wit te wassen, zetten criminelen constructies op die via de illegale bouwsector en Chinese prullen lopen.

Nikolas Vanhecke

De netwerken in grotere witwasdossiers zijn verder geprofessionaliseerd, stelt de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) vast. Die cel is de centrale schakel in de bestrijding van witwaspraktijken en financiering van terrorisme. Een drugsdealer die pakweg een miljoen euro aan cocaïne-inkomsten wil witwassen, kan vandaag kiezen uit een uit­gebreid scala aan wegen om te bewandelen. Een van de routes die recent aan populariteit heeft gewonnen, is de ‘compensatietechniek’, meer bepaald via de bouwsector.

Wat houdt die techniek precies in? Witwassers verzamelen illegaal drugsgeld en sluizen het door naar malafide bouwbedrijven. Die gebruiken dat geld om clandes­tiene werkkrachten cash uit te betalen. De ­eigenaars delen de opbrengst van het bouwproject niet rechtstreeks met de drugscriminelen, maar gaan een stap verder: ter compensatie kopen ze er (voor­namelijk) in China producten mee, zoals bijvoorbeeld plastic jasjes. Die worden per container naar Antwerpen verscheept en komen hier terecht in winkels die onder controle staan van die drugscriminelen. Het cocaïnegeld is witgewassen en kan worden gebruikt voor investeringen in vastgoed, de aankoop van luxewagens, juwelen, enzovoort.

‘We merken hoe synergieën ontstaan tussen criminele organisaties en activi­teiten’, zegt Kris Meskens, secretaris-generaal van de CFI. Daarom gaat ook de CFI meer op zoek naar eigen samenwerkingsverbanden, zoals het ‘Stroomplan’ dat de drugsproblematiek in Antwerpen wil aanpakken.

‘Techgeheim’In haar jongste jaarverslag analyseert de CFI de witwastechnieken. De cel kreeg vorig jaar 33.445 meldingen van verdachte transacties, een record. 933 dossiers werden doorgegeven aan het openbaar ministerie, goed voor 1,7 miljard euro. ‘Het bankgeheim lijkt tot het verleden te behoren, maar spelers die geheimhouding willen, vinden de weg naar nieuwe technologieën (zoals virtuele munten, red.) die anonimiteit bieden’, waarschuwt de voorzitter van de cel nog. ‘Er bestaat een risico dat het bankgeheim een “techgeheim” wordt.’