Direct naar artikelinhoud
Venezuela

70 gewonden in Venezuela na oproep oppositieleider Guaidó om president Maduro af te zetten

70 gewonden in Venezuela na oproep oppositieleider Guaidó om president Maduro af te zetten
Beeld AP

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn heftige rellen uitgebroken nadat oppositieleider Juan Guaidó het leger en de bevolking had opgeroepen massaal de straat op te gaan om president Nicolás Maduro af te zetten. Er vielen meer dan 70 gewonden.

Guaidó verscheen dinsdagochtend omringd door zwaarbewapende militairen die zijn kant hebben gekozen. Hij zei dat de ‘laatste fase’ van de afzetting van Maduro was begonnen. “Het moment is aangebroken. De toekomst is aan ons.” Guaidó kreeg meteen steun van de Verenigde Staten. “We zijn met jullie”, zei vicepresident Mike Pence in een tweet.

Twitter bericht wordt geladen...

Het zag er in de loop van de dag echter nog niet naar uit dat de oproep van Guaidó leidt tot een grote militaire opstand tegen de president. Wel kwam het tot heftige botsingen tussen eenheden van de Nationale Garde en aanhangers van Guaidó die de straat op waren gegaan. Daarbij reden gardisten enkele malen met pantserwagens in op betogers die met stenen en molotovcocktails gooiden.

De betogers kregen hier en daar steun van enkele overgelopen leden van de ordetroepen die een blauwe band droegen als teken dat zij zich bij de oppositie hadden aangesloten. Bij de luchtmachtbasis waar Guaidó zijn oproep deed kwam het tot schermutselingen tussen militairen die trouw zijn aan Maduro en soldaten die Guaidó steunen. Volgens de Venezolaanse regering zou een regeringsgezinde militair zijn gedood, maar verder bleven rechtstreekse confrontaties tussen de militairen vooralsnog uit.

Twitter bericht wordt geladen...

President Maduro meldde dat hij op de “volledige trouw” van de commandanten van de strijdkrachten in alle delen van het land kan rekenen. Volgens minister van Defensie Vladimir Padrino was het rustig op alle legerbases in het land. De leider van de socialistische partij, Diosdado Cabello, zei dat Caracas grotendeels kalm was. Guaidó deed zijn oproep in een deel van de stad dat een oppositiebolwerk is. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza beschuldigde de VS en Colombia ervan achter de “poging tot een staatsgreep” te zitten.

70 gewonden in Venezuela na oproep oppositieleider Guaidó om president Maduro af te zetten
Beeld AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo zei dat de VS de door Guaidó begonnen ‘Operación Libertad’ volledig steunen. Ook Brazilië schaarde zich achter Guaidó. President Jair Bolsonaro verklaarde zich solidair met de Venezolanen die volgens hem door een “dictator tot de slavernij zijn gereduceerd”. Daarentegen beschuldigde Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Maduro, de oppositie van oproepen tot geweld. Turkije karakteriseerde de oproep van Guaidó als een poging tot een staatsgreep. “Wij zijn tegen ondemocratische methoden om legitiem gekozen regeringen ten val te brengen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu in een tweet.

Guaidó, die zichzelf in januari tot interim-president benoemde, toonde zich in de ochtend in een video, omringd door militairen die zich bij hem zouden hebben aangesloten. De opname zou gemaakt zijn op de luchtmachtbasis La Carlota in Caracas.

70 gewonden in Venezuela na oproep oppositieleider Guaidó om president Maduro af te zetten
Beeld AFP

“Onder controle”

Guaidó werd vergezeld door zijn politieke geestverwant Leopoldo López, die officieel huisarrest heeft. “Soldaten hebben me in opdracht van president Guaidó bevrijd”, twitterde López die een beroep op het leger deed snel in actie te komen om een einde te maken aan het bewind van Maduro.

Maduro’s vicepresident Delcy Rodriguez riep de bevolking op naar het presidentieel paleis te gaan na de eerste berichten over een militaire opstand. Tal van aanhangers van de linkse president gaven gehoor aan de oproep om Maduro te beschermen. Een onderminister zei dat het leger de situatie volledig “onder controle” had. President Trump is ingelicht over de situatie in Caracas, zo maakte het Witte Huis bekend. Zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton riep het leger in een tweet op zich achter Guaidó en het parlement te stellen om nieuwe verkiezingen mogelijk te maken.

Twee van de belangrijkste bondgenoten van Maduro, Cuba en Bolivia, veroordeelden de “couppoging”. Mexico waarschuwde voor onnodig bloedvergieten in het land. 

“Onder controle”
Beeld AFP