© RR

Proces Syriëstrijder niet gestart wegens miscommunicatie: “Hij beseft niet altijd wat hij tekent”

Voor het eerst in ons land staat een teruggekeerde Syriëstrijder terecht voor een moord die hij in oorlogsgebied heeft gepleegd. Hakim Elouassaki (25) pochte erover aan de telefoon met zijn vriendin. Vandaag zou het proces van start gaan in Antwerpen, maar dat is niet gebeurd. De verdachte werd niet overgebracht uit de gevangenis van Gent door een miscommunicatie.

jonathan bernaerts

Elouassaki had vrijdagnamiddag laten weten dat hij niet wenste te verschijnen voor de rechtbank, waardoor zijn overbrenging van de gevangenis van Gent naar het justitiepaleis van Antwerpen geannuleerd werd. “Onze cliënt beseft niet altijd wat hij tekent. We hebben dat proberen recht te zetten, maar blijkbaar is er ergens iets fout gelopen”, zei zijn advocaat Walter Damen, die samen met Abderrahim Lahlali de verdediging op zich neemt.

Aangezien Elouassaki pas tegen 11 uur kon worden overgebracht en de rechtbank om 11.30 uur andere verplichtingen had, werd beslist om de zaak op 23 november aan te vatten. Dan komt het federaal parket aan het woord en op 30 november pleit de verdediging.

“Als hij dan opnieuw tekent dat hij niet wenst te verschijnen, wordt de zaak zonder hem behandeld”, zei voorzitter Luc Potargent. “Er werd veel politiecapaciteit voor deze zaak vrijgemaakt en ook de rechtbank heeft zijn agenda helemaal moeten omgooien om dit proces te laten doorgaan.”

Belde dagelijks met vriendin

“Raad eens? Ik heb iemand gedood. Pang. In het hoofd.” Dat zei Hakim Elouassaki (25), lid van de meest beruchte familie Vilvoordse Syriëstrijders, in januari 2013 tegen zijn vriendin aan de telefoon. Hakim was toen iets meer dan twee maanden in Syrië. Hij belde bijna dagelijks met zijn vriendin in België, maar hij wist niet dat het Belgische gerecht, dat een onderzoek voerde naar de radicale terroristische groepering Sharia4Belgium, de telefoon van zijn vriendin afluisterde.

Later werd Hakim in Syrië geraakt door een granaat. Zwaargewond, met scherven in zijn achterhoofd, keerde hij terug naar België. Hij werd opgepakt en ondervraagd over de telefoongesprekken en de moord. Maar Hakim zei zich niet veel te herinneren. Geheugenverlies door de granaatinslag, klonk het.

Tijdens het eindverhoor net voor de start van het Sharia4Belgium-proces ging hij alsnog overstag. “Ik heb een executie uitgevoerd op een onbekende christen. Ik moest.” Door die twee bekentenissen werd het moordonderzoek afgesplitst van het Sharia4Belgium-dossier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER