Direct naar artikelinhoud
Dinosaurussen

Belgische wetenschappers ontdekken nieuwe roofdinosaurus

Arkhane kan u voortaan bezichtigen in Brussel.Beeld Photo News

Paleontologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen hebben een nieuwe dinosoort ontdekt. ‘Arkhane’ was een dinosaurus die op zijn achterpoten liep en 30 tot 55 kilometer per uur kon rennen. De nieuw ontdekte soort behoort tot de allosauriërs en is te bezichtigen in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.

Deze rover uit het juratijdperk, dat van ongeveer 200 miljoen tot 145 miljoen jaar geleden plaatsvond, is een nieuwe soort allosauriër. Deze dinofamilie was slank en beweeglijk, en woog ‘slechts’ tussen 700 en 1.500 kilo. Hij is een verre voorloper van de tyrannosaurus rex en ver kan je letterlijk nemen, hij is ongeveer 85 miljoen jaar ouder. “We zijn zeker dat hij een vleeseter is, dat zie je aan de grote klauwen en tanden die heel duidelijk gemaakt zijn om vlees te eten”, aldus Koen Stein, paleontoloog van de VUB.

Het skelet dat te bezichtigen is in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel, is 8,7 meter lang, 2,6 meter hoog en 155 miljoen jaar oud. Het is voor 70 procent bewaard gebleven, wat uitzonderlijk is. Het skelet werd in 2013 ontdekt op een opgravingsterrein in de Amerikaanse staat Wyoming. De dino is in het museum terechtgekomen dankzij een rijke privéverzamelaar, die anoniem wenst te blijven en het fossiel in 2018 kocht op een veiling in Frankrijk voor ongeveer twee miljoen euro. De verzamelaar wilde niet alleen dat wetenschappers onderzoek deden, maar ook dat de dino tentoongesteld zou worden in een museum. 

Video wordt geladen...

Voorlopige naam

De voorlopige naam is ook door de eigenaar gekozen en een samenvoeging van ‘Arcanus’ in het Latijn (raadselachtig, geheim – verwijzend naar de nieuwe soort) en ‘Genghis Khan’. De nieuw ontdekte soort heeft nog geen wetenschappelijke naam. “Hij kan die pas krijgen als hij volgens de regels van de kunst in een wetenschappelijk werk gepubliceerd wordt en als het specimen in de collectie van een erkende stichting of instelling is opgenomen, zodat de paleontologen hem in de toekomst kunnen blijven bestuderen”, aldus het museum in een persbericht.

Vanaf morgen tot 31 maart volgende kunnen nieuwsgierigen de roofdinosaurus in zijn natuurlijke jachtpositie aanschouwen in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.