Videospeler inladen...

Jeff Bezos stelt maanlander voor: "We gaan naar de maan, en dit keer om te blijven"

Jeff Bezos, de topman van Amazon en de rijkste mens ter wereld, heeft het ruimtetuig voorgesteld waarmee hij tegen 2024 naar de maan wil. Blue Moon kan een massa wetenschappelijke experimenten, vier rijdende verkenners én mensen vervoeren. Bezos stapt graag mee in de plannen van de VS voor nieuwe bemande maanmissies.

De fascinatie van Jeff Bezos voor de exploratie van de ruimte is al lang bekend. Naast webwinkel Amazon is hij ook de topman van zijn eigen ruimtevaartbedrijf, Blue Origin. Hij ziet het als zijn missie om een menselijke beschaving in de ruimte uit te bouwen en koestert plannen om naar de maan te gaan. Hoe hij dat concreet wilde doen, was nog niet helemaal duidelijk.

Gisteren lichtte Bezos een tipje van de sluier op. In het Washington Convention Center in Washington DC stelde hij de maanlander Blue Moon voor. Daarmee wil hij tegen 2024 materiaal én mensen naar de maan brengen. "Het is tijd om terug naar de maan te gaan, en deze keer om er te blijven", vertelde Bezos aan een publiek van NASA-wetenschappers en potentiële klanten. Bekijk hieronder een fragment van Bezos' presentatie (lees door onder de video):

Videospeler inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Onbemand en herbruikbaar

Blue Moon is een onbemand en herbruikbaar ruimtetuig dat heel wat wetenschappelijke instrumenten en tot vier zelfrijdende rovers (voertuigen die worden ingezet om hemellichamen te verkennen) kan vervoeren. Het kan ook satellieten lanceren in een baan om de maan.

De maanlander kan genoeg brandstof opslaan om van de aarde naar de maan te reizen. Volledig geladen met materiaal en brandstof weegt Blue Moon bij de lift-off op de aarde net geen 15.000 kilogram, dat zakt terug naar 3.175 kilogram net voor de landing op de maan.

Bezos wil zijn Blue Moon laten landen op de zuidelijke pool van de maan, waar afzettingen van ijs teruggevonden zijn in kraters. Het water dat uit dat ijs gepuurd wordt, kan worden afgebroken om waterstof te produceren. En dat kan op zijn beurt brandstof zijn om verdere missies van Blue Moon in het zonnestelsel mogelijk te maken.

Het is nog niet bekend wanneer Bezos met zijn Blue Moon voor het eerst de ruimte in wil. Hieronder kan u al de animatiefilm van Blue Moon bekijken (lees door onder de beelden):

Videospeler inladen...

Nieuwe race naar de maan

In maart maakte de Amerikaanse vicepresident Mike Pence bekend dat de Verenigde Staten in 2024 weer naar de maan willen. En Jeff Bezos werkt daar graag aan mee. Zijn bedrijf Blue Origin zou die deadline kunnen halen, "maar alleen omdat wij onze maanlander al in 2016 zijn beginnen te ontwerpen".

Bezos heeft een uitgebreide visie over een toekomst waarin mensen in staat zijn om te leven en werken in de ruimte. "De prijs om interessante dingen te doen in de ruimte is momenteel te hoog, gewoon omdat er geen infrastructuur is", zei hij.

Komende zomer is het vijftig jaar geleden dat de mens voor het eerst een voet op de maan zette. Niet alleen Blue Origin stort zich op de nieuwe race naar de maan. De NASA werkt aan een SLS-raket en SpaceX, een van de bedrijven van Elon Musk, bouwt aan de Starship-raket.

Jeff Bezos is volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes de rijkste mens ter wereld. Hij bezit niet alleen Amazon en Blue Origin, hij is ook de eigenaar van de krant The Washington Post. Zijn vermogen wordt volgens Forbes geschat op 131 miljard dollar.

Meest gelezen