Direct naar artikelinhoud
Christophe Lambrecht overleden

Dochter Christophe Lambrecht leest brief voor aan vader: ‘Dankzij jou ben ik de persoon die ik nu ben’

De Studio Brussel-presentator Christophe Lambrecht overleed aan hartfalen.Beeld VRT

Helena Lambrecht (17), de oudste dochter van de overleden radiomaker Christophe Lambrecht, heeft een emotionele brief aan haar vader voorgelezen op Studio Brussel. Lambrecht overleed vorig weekend onverwachts aan hartfalen. 

“Liefste papa, het voelt een beetje raar aan, want normaal komen we enkel met jou naar de VRT”, vat ze de brief aan in de studio van Studio Brussel. “We speelden hier als kind radiootje en kregen les van de beste radiomaker van de wereld.” 

“Bovenal was je de allerbeste, de liefste en de coolste papa die er is”, gaat ze verder. “Dat klinkt nu heel erg cliché, maar in jouw geval is het allemaal waar. Jij was de soulmate die me hielp, maar tegelijk streng was en me de juiste richting uit stuurde. Dan zei je: ‘Helenaatje, ik wil je allerbeste vriend zijn, maar in de eerste plaats ben ik je papa en moet ik streng zijn.’” 

Helena had een uitzonderlijke band met haar vader, legt ze uit. “Ik ben zo blij dat ik je vaak genoeg gezegd heb hoe graag ik je zie. Het is zo onwezenlijk dat ik nu op school zal aankomen zonder een berichtje van jou met de vraag of ik goed geslapen heb. Het is zo onwezenlijk dat ik je niet meer kan bellen voor de stomste dingen. Het is zo onwerkelijk dat jij me niet meer elke dag kan knuffelen.” 

Ze sluit af in tranen. “Ik wil je nog één ding zeggen: dankzij jou ben ik de persoon die ik nu ben. Ik ben zo blij wanneer mensen zeggen hoe ik gelijk op jou.” 

Lambrecht laat drie kinderen na. Helena (17), Bruna (13) en Maurice (4). “We zijn blij dat jij onze papa was. Wat gaan we je missen.”

Helena Lambrecht op Studio Brussel.Beeld VRT

‘Geen leven zonder Christophe’

Ook jeugdvriend Tom Van Dyck nam eerder afscheid van Lambrecht op de radio. “Het is redelijk onwezenlijk. Telkens ik op de VRT moest zijn, kwam ik sowieso langs bij Christophe om hem een kus en een knuffel te geven. Nu is het heel raar om hier te zijn, want hij is er niet. Het is niet te doen eigenlijk. Ik kan mij een leven zonder Christophe niet inbeelden.”

De acteur heeft zijn hele jeugd gedeeld met Lambrecht. “Vanaf mijn geboorte was Christophe een begrip in mijn leven. Ik kan niet spreken van voor of na, ik kan nu alleen maar spreken van ‘na Christophe’. En dat is verschrikkelijk, want het is een deel van jezelf dat je kwijtspeelt. Onaangekondigd nemen ze dat weg, roekeloos, gruwelijk. En daar moeten we nu met zijn allen leren mee om te gaan. Dat is moeilijk aanvaardbaar.”

Tom Van Dyck.Beeld VRT

Van Dyck is dankbaar dat Studio Brussel de tijd neemt om te rouwen en de radiostem te eren. “Want Christophe ís StuBru. Het is zo jammer dat hij eigenlijk niet weet hoe geliefd hij was”, klinkt het. “Hij zou sowieso verlegen worden, want hij was zo’n bescheiden man. Hij ging niet op de tweede rij staan, maar altijd op de derde. Veel te bescheiden, veel te goed. Hij was in alle opzichten een ongelooflijk schone mens.”

Lees ook: Tom Van Dyck en broer Hans: “Wist je dat de penis van de zeepok ‘s avonds alleen op pad gaat?”