De verkeerstoren van skeyes.
Volledig scherm
De verkeerstoren van skeyes. © Dieter Nijs

Al maandenlang sociale onrust bij skeyes: waarover gaat het nu weer?

Al maanden heerst er sociale onrust bij skeyes, het vroegere Belgocontrol. Het autonome overheidsbedrijf is al meer dan twintig jaar verantwoordelijk voor de veiligheid en begeleiding van het luchtverkeer in ons land, maar bleef de voorbije jaren niet gespaard van stakingen. Alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar werd er al vijftien keer gestaakt. Waarom zijn de luchtverkeersleiders al jaren ontevreden?

3 reacties

  • Fons Casteels

    5 jaar geleden
    Bijna juist, Jan Dekoninck. Men geeft aan sommige overheidsdiensten een apart juridisch statuut zodat ze zich niet moeten houden aan de wetgeving voor ambtenaren - zeker wat de lonen betreft. Wie eens dieper graaft, vindt snel een site met commentaar van een paar luchtverkeersleiders die niet akkoord zijn met de staking. "Niemand MOET 12 dagen na elkaar werken. Sommigen vragen dat zélf omdat ze dan daarna twee weken vrij zijn en een verre reis kunnen maken".
  • Emiel Vandeplas

    5 jaar geleden
    Verplicht voor eens en voor altijd door een wet het statuut rechtspersoonlijkheid aan de vakbonden, zodat deze juridisch vervolgd kunnen worden voor hun "ongegronde" acties.
  • Jan Dekoninck

    5 jaar geleden
    " De kruik gaat te water tot ze barst " Autonome overheidsbedrijven, wat moet ik daarbij voorstellen? Autonoom , aan niemand verantwoording verschuldigd, politiek benoemde en beschermde onbekwame managers.... ? Ik ken ze niet, maar mijn gevoel zegt me dat ik er niet ver naast zit. Het zoveelste wanbeheer in België , en dan is men verwonderd dat mensen zich afkeren van politiek of andere nieuwe partijen gaan opzoeken in de hoop dat het veranderd.