Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Na vier maanden van protest: ‘laatste’ klimaatmarsen in Antwerpen en Brussel

Na vier maanden van protest: ‘laatste’ klimaatmarsen in Antwerpen en Brussel
Beeld Tim Dirven

Voor de twintigste en voorlopig laatste klimaatmars van Youth for Climate zijn vrijdag 7.500 betogers op straat gekomen in Brussel. Dat meldt de Brusselse politie. Ook in Antwerpen vond een klimaatmars plaats. 

Het traject in Antwerpen ging van het Theaterplein in de binnenstad tot aan het Koningin Astridplein, naast het station Antwerpen-Centraal. De Frankrijklei werd zonder aankondiging afgezet voor de mars, waardoor file ontstond. Volgens de politie was dat niet op voorhand afgesproken. De mars lokte een duizendtal leerlingen.

Naar goede gewoonte kreeg de groep vandaag versterking van Grootouders voor het Klimaat en andere organisaties. Met Manu Claeys (stRaten-generaal), Peter Vermeulen (Ringland) en Wim Van Hees (Ademloos) aan het hoofd stapten de actiegroepen rond het Oosterweeldossier ook meeop. Ook lijsttrekkers Yasmine Kherbache (sp.a) en Kristof Calvo (Groen) kwamen hun graantje meepikken twee dagen voor de verkiezingen.

Op enkele grote spandoeken werd burgemeester Bart De Wever geviseerd: ‘Bart wat is uw noodplan?’. Een jongeman droeg een kartonnen bord met ’Wij spijbelen, maar jullie zijn dik gebuisd’. Aan het eindpunt op het Astridplein scandeerden de betogers ‘This is what democracy looks like’.

Na vier maanden van protest: ‘laatste’ klimaatmarsen in Antwerpen en Brussel
Beeld Tim Dirven

Klimaatstaking Brussel

De Brusselse Kunstberg liep vanaf 11 uur vol met betogers en er was duidelijk opnieuw een mensenmassa op de been. Bij het vertrek op de Kunstberg werd al duidelijk dat er opnieuw heel wat enthousiasme was in de menigte jongeren. De betogers riepen verschillende slogans, zoals “On est plus chaud que le climat”, “Hey hey, ho ho, fossil fuel has got to go” en “Waar is dat draagvlak? Hier is dat draagvlak!”.

Tussen het volk doken vlaggen op van verschillende politieke partijen en organisaties als Amnesty International, Natuurpunt, Bos+ en Greenpeace. Activisten van Greenpeace zorgden ervoor dat het Europakruispunt aan Brussel-Centraal volledig in grote spandoeken met klimaatslogans gehuld werd.

Het eindpunt van deze de ‘global strike for future’ was de site van Tour & Taxis. Daar werd gespeecht en volgt een groot feest, ‘Make Noise for Climate’. Er zijn optredens van onder meer Absynthe Minded, Alice on the Roof, Tourist LeMC, Slongs en Jaune Toujours.

Kyra Gantois, samen met Anuna De Wever een van de bezielsters van Youth for Climate, kondigde vrijdagochtend aan dat deze actie waarschijnlijk niet de laatste wordt. “Dat zal niet meer aan het ritme van één per week zijn, wellicht één keer per maand”, zegt Gantois. Hoe die acties er zullen uitzien, wordt de komende maanden volop gebrainstormd. 

Wereldwijd komen vandaag op 1.279 plekken in 108 landen mensen op straat om actie te eisen in de strijd tegen de klimaatcrisis. Dat aantal kan nog oplopen.

Klimaatstaking Brussel
Beeld Tim Dirven