Direct naar artikelinhoud

‘Gestrafte’ diplomaat toch weer in gezelschap van Kim Jong-un gezien

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en Kim Yong-chol tijdens de tweede top met Donald Trump in Vietnam.Beeld REUTERS

De gestrafte diplomaat Kim Yong-chol is toch weer gezien in het gezelschap van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Ze zouden een toneelvoorstelling hebben bijgewoond. Dat melden verschillende Noord-Koreaanse media. 

Vorige week meldden Zuid-Koreaanse media nog dat Kim Yong-chol na de tweede top met de Amerikaanse president Trump was gestraft en naar een werkkamp was gestuurd. De Noord-Koreaanse afgezant, die gold als de rechterhand van de Noord-Koreaanse leider, was nauw betrokken bij de onderhandelingen met de Amerikaanse president. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor het mislukken van de top in februari.

Of Yong-chol ook daadwerkelijk tijd heeft doorgebracht in een werkkamp is niet bekend. In april kwamen berichten naar buiten dat hij zou zijn vervangen, maar dat is nooit bevestigd.

Naast Yong-chol zou ook een tweede afgezant, Kim Hyok-chol, zijn gestraft. Hij zou zelfs zijn geëxecuteerd vanwege de mislukte onderhandelingen. Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump kwamen niet tot een vergelijk tijdens hun top in Vietnam in februari dit jaar.