BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Wie een huis wil kopen leent nu bijna 160.000 euro, Nationale Bank maant aan tot voorzichtigheid

De Nationale Bank van België (NBB) maant de banken opnieuw aan tot voorzichtigheid met hypothecaire kredieten. Het aantal risicovolle hypothecaire leningen moet afgebouwd worden, klinkt het bij de voorstelling van het Financial Stability Report 2019 van de NBB. Eind vorig jaar bedroeg het uitstaande bedrag aan hypothecaire leningen meer dan 200 miljard euro.

90 reacties

  • DIRK RASSCHAERT

    5 jaar geleden
    Dan hebben ze toch al 250000€ in de handjes.
  • Martin Thienpont

    5 jaar geleden
    De woonbonussen en de veel te lage rentes zullen als een boemerang landen in het gezicht van de gezinnen, banken en overheid. Eens de economie begint te sputteren waarvan de eerste tekenen reeds op de beurzen. Dus denken dat vastgoed niet kan dalen in prijs is een kromme redenering, zie maar de VS, Nederland, Spanje, Ierland, ... enz. na de crisis van 2008. De evolutie van vastgoedprijzen is echt wel zorgwekkend. Zo is de crisis in 2008 in de VS begonnen met hypotheek wanbetalers. Remember!!!
  • Diego Missiaen

    5 jaar geleden
    In 2000 hadden we 170000 € eigen middelen en toen nog 140000€ bijgeleend voor onze woning. Volgend jaar is de lening al afbetaald en als je nu ziet wat de rentetarieven nu maar zijn, zou ik zeker nog veel.meer geleend hebben en minder eigen centen ingestopt hebben.
  • Ghijs Elvan

    5 jaar geleden
    @Leonardo: Hoeveel huur je kan betalen, maakt voor een bank niet uit. Dit is voor hen geen risico. Dit is enkel een risico voor de verhuurder wanneer de huurder niet meer kan betalen. Als je echter een lening aangaat voor bijv. € 200 000, en je kan die niet terugbetalen, dan heeft de bank een veel groter risico. Het risico voor de bank is niet die €800 per maand, maar wel het hele geleende bedrag. Zelfs met hypotheek op de woning zal de bank bij gedwongen verkoop nooit 100% recupereren.
  • Anoniem

    5 jaar geleden
    De nieuwe milieuregels hebben bouwen een pak duurder gemaakt en net nu gaat de regering de banken vertellen dat ze niet zo veel mogen lenen. Is het misschien de bedoeling dat de woonhuizen allemaal in handen vallen van kapitaalkrachtige personen of vennootschappen en dat de werkende burgers levenslang huur betalen zodat zij het huis afbetalen met nog een flinke winst er bovenop ?