Direct naar artikelinhoud
Julian Assange

Britse rechter buigt zich pas in februari 2020 over uitlevering Julian Assange

Julian Assange, oprichter van de omstreden website WikiLeaks, wordt mogelijk op korte termijn uitgeleverd aan de Verenigde Staten.Beeld EPA

De Britse rechter buigt zich pas in februari 2020 over de uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange aan de Verenigde Staten. Dat is vandaag in een voorbereidende zitting in Londen besloten. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid had donderdag laten weten dat hij heeft ingestemd met het Amerikaanse verzoek. Assange zit nog tot in april 2020 een celstraf uit in het Verenigd Koninkrijk.

Javid zei gisteren dat hij het Amerikaanse uitleveringsverzoek heeft getekend, omdat hij wil dat ‘er recht wordt gedaan’. “We hebben een legitiem uitleveringsverzoek, dus heb ik het getekend”, zei Javid voor de BBC-radio. Assange moet vandaag al voor de rechter verschijnen, maar het staat wel vast dat hij bezwaar zal aantekenen tegen zijn uitlevering. Die procedure zal geruime tijd in beslag nemen.

Hij zit voorlopig vast in een Britse gevangenis, omdat hij zich in 2012 niet heeft gehouden aan de voorwaarden voor zijn huisarrest. Om aan een Zweeds verzoek hem te verhoren in een verkrachtingszaak te ontkomen, vluchtte Assange de ambassade van Ecuador binnen, waar hij zeven jaar in een klein kamertje zat tot Ecuador er eerder dit jaar genoeg van had en hem op straat zette.

Spionagewet

Aanvankelijk beschuldigden de VS Assange alleen van het helpen van legeranalist Chelsea Manning bij een poging overheidscomputers te hacken om aan geheime documenten te komen. Daarvoor zou hij maximaal vijf jaar cel kunnen krijgen. Maar de VS vulden de aanklacht later aan met een vergrijp onder de Spionagewet wegens het publiceren van defensiegeheimen. Daarop staan veel langere straffen.

Er hing Assange ook een uitleveringsverzoek van Zweden boven het hoofd. Daar loopt nog steeds een aanklacht tegen hem wegens verkrachting. Een reeks Britse politici had een beroep op Javid gedaan voorrang te geven aan het Zweedse uitleveringsverzoek, maar dat liet op zich wachten nadat een Zweedse rechter had geweigerd een arrestatiebevel tegen Assange uit te vaardigen. Volgens haar was dat niet nodig, omdat Assange al in een Britse cel zat.

Amerikaanse druk

Vermoedelijk zou het voor Assange gunstiger zijn geweest als hij aan Zweden zou worden uitgeleverd, omdat Zweden heel strikte regels heeft voor het uitleveren van verdachten als het gaat om spionage of politieke vergrijpen. Maar ook de Britse uitleveringswet maakt een uitzondering voor politieke gevallen of spionage. Volgens sommige deskundigen hebben de VS het zichzelf moeilijk gemaakt doordat zij de aanklacht op het laatste moment hebben aangevuld met artikelen uit de Spionagewet die nog uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog dateert.

De Britse regering stond onder zware druk van de VS akkoord te gaan met het uitleveringsverzoek. Zeker met het oog op het naderende vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie is het de Conservatieve regering er veel om te doen de relatie met de regering-Trump goed te houden. Ook speelt mogelijk mee dat Groot-Brittannië als lid van de ‘Five Eyes’ nauw samenwerkt met de VS op het gebied van de inlichtingendiensten.