Direct naar artikelinhoud
Opinie

Belgische kinderen terughalen uit de Syrische kampen? Ja, ja, ja!

Heidi De Pauw.Beeld Eric de Mildt

Heidi De Pauw is CEO van Child Focus

Deze week nam de Belgische Staat haar verantwoordelijkheid. Of toch al zeker voor 6 kinderen. Belgische kinderen die vast zaten in de Syrische vluchtelingenkampen. Belgische kinderen die na vele jaren onzekerheid eindelijk bevrijd zijn uit de onmenselijke omstandigheden waarin zij leefden. Belgische kinderen die niet gevraagd hebben om geboren te worden midden in een conflict of van hieruit mee daarnaartoe genomen te worden. Belgische kinderen wiens rechten al vele jaren keer op keer, dag na dag geschonden werden.

België heeft het Internationaal verdrag voor de rechten van het kind geratificeerd en daar moet naar gehandeld worden. Dat verdrag is kristalhelder. De Belgische staat heeft de plicht om haar minderjarige onderdanen te beschermen tegen geweld en verwaarlozing, ook als het gaat om situaties die door hun ouders zelf veroorzaakt zijn, ook in geval van oorlog. Het is duidelijk dat dit onmogelijk is zolang de kinderen ter plaatse blijven.

 Om hun rechten te waarborgen is het cruciaal dat de kinderen in de eerste plaats in veiligheid gebracht worden. Pas dan kunnen ook hun andere fundamentele rechten gewaarborgd worden. Ze hebben recht op gezondheid en medische zorg, ontwikkeling en onderwijs, rust, vrije tijd en spel. Ze hebben het recht om kind te mogen zijn. En dat, hebben we met onze eigen ogen gezien, kan niet in een Syrisch vluchtelingenkamp. Daar blijven is hen blootstellen aan een onmenselijke behandeling. En ook dat is in strijd met het kinderrechtenverdrag.

Extra pijnlijk

De toestand in de kampen is schrijnend en verslechtert elke dag. Er is een gebrekkige basisverzorging, slechte voeding, geen onderwijs en heel veel kinderen zijn verzwakt, ernstig ziek of gewond. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat de kampen zwaar overbelast zijn en dat de weinige hulpverleners ter plaatse de vragen om hulp en medische verzorging niet kunnen bolwerken. Deze betreurenswaardige omstandigheden brengen het leven van de kinderen ernstig in gevaar. 

Sinds maart 2019 werden 120 sterfgevallen geregistreerd, waaronder ook Belgische kinderen. In acht op tien gevallen ging het om kinderen jonger dan vijf jaar. De meeste van deze overlijdens waren te wijten aan ondervoeding, geïnfecteerde wonden, ernstige brandwonden en acute diarree. De wetenschap dat deze overlijdens met de nodige verzorging vermeden hadden kunnen worden, maakt de situatie extra pijnlijk.

Privacy

Dus JA! Haal deze kinderen terug. De repatriëring van de zes kinderen is een stap in de goede richting. We roepen iedereen op om met respect om te gaan met deze kinderen en het trauma dat ze meemaken. We vragen politici om hen te zien als kinderen, die recht hebben op zorg, veiligheid en onderwijs. Kinderen die recht hebben op de menswaardige behandeling die vastgelegd wordt in fundamentele verdragen als het Internationaal Verdrag voor de Rechten van de mens en het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het kind. Deze verdragen zijn de basis voor onze samenleving en onze democratie.

We roepen ook de pers en de media op om de privacy van de kinderen te respecteren. Ook een fundamenteel kinder- en mensenrecht. We maken ons ernstig zorgen over het feit dat de berichtgeving in een aantal media gedetailleerde informatie over de kinderen verspreidt. Het publiek maken van hun verleden, leeftijden, voornamen, initialen van de achternamen en details over hun familie, leidt ertoe dat deze kinderen makkelijk te identificeren en dus ook te stigmatiseren zijn. Dit maakt het zoveel moeilijker voor hen om hun leven op te bouwen. Er liggen stappenplannen klaar van de jeugdzorg en andere betrokken actoren om de kinderen de nodige begeleiding te geven. Laat deze professionele mensen zich over deze kinderen ontfermen en er samen met hun familie in België alles aan doen om hen de nodige zorgen en begeleiding te geven zodat zij hier hun leven kunnen opbouwen of hervatten. Zodat zij de gruwel achter zich kunnen laten en zich volledig kunnen richten op hun nieuwe leven. Laat ons geloven in opvoeding, ondersteuning en omkadering om met deze kinderen een positieve weg af te leggen.

Dus JA! Breng deze kinderen in veiligheid, zorg ervoor dat ze de nodige zorgen en begeleiding krijgen. Zorg ervoor dat hun rechten, die zo lang zo flagrant geschonden werden, opnieuw gewaarborgd worden. Zodat ze weer alle kansen krijgen om eindelijk kind te kunnen zijn.