Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Buren Boris Johnson bellen politie om knallende ruzie met vriendin: ‘Get off me!’

Boris Johnson.Beeld EPA

De Londense politie is in de nacht van donderdag op vrijdag langs geweest bij het huis waar Boris Johnson met zijn jongere vriendin Carrie Symonds woont. Buren hoorden een luidruchtige ruzie tussen het tweetal en sloegen alarm.

Het nieuws siert de voorpagina’s van vrijwel alle Engelse kranten. Later vandaag vindt in Birmingham de eerste van een reeks debatten tussen Johnson en Jeremy Hunt plaats om het leiderschap van de Conservatieve Partij.

“Get off me!” en “Get out of my flat!” hoorden de buren Symonds schreeuwen tegen de man die over een maand premier hoopt te zijn van Groot-Brittannië. De buren konden de ruzie goed volgen in de gehorige, laat 19de-eeuwse-woning in het Zuidlondense Camberwell. De buren hadden aangeklopt om te vragen of alles goed was, maar niemand kwam naar de deur. Vervolgens draaiden ze het alarmnummer, waarna er binnen mum van tijd twee politiewagens voor de steun stonden.

Johnson en Symonds verzekerden de agenten dat er geen reden tot zorg was, waarna de zaak voorbij leek te zijn. De buren lieten het daar niet bij. Ze hadden opnamen gemaakt van de ruzie en speelden deze door naar The Guardian, een progressieve en eurogezinde krant die als anti-Johnson bekend staat. Te horen zou zijn geweest dat Johnson rode wijn had gemorst op de sofa en dat hij boos was omdat Symonds op zijn “fucking laptop” aan het werk was. “Je hebt overal lak aan omdat je verwend bent. Je draagt geen zorg voor geld of wat dan ook,” schreeuwde Symonds, een oud-persvoorlichter van de Tories.

Affaire

Eerder dit jaar verliet Johnson de vrouw met wie hij vier kinderen heeft, Marina Wheeler. De Brits-Indiase advocate had hem de deur gewezen nadat bekend was geworden dat hij een relatie met Symonds had. Dat was al langer een publiek geheim in Westminster. Wheeler had Johnson vijftien jaar geleden ook al eens op straat gezet toen bleek dat hij een langdurige affaire had gehad met de columniste Petronella Wyatt, die hij zelfs twee keer zwanger had gemaakt. Wheeler gaf hem uiteindelijk een tweede kans.

Het roerige liefdesleven van Johnson, die zeker één buitenechtelijk kind heeft, heeft zijn politiek carrière amper geschaad. Onder de leden van de Conservatieve Partij blijft hij populair, al zullen mensen zich beginnen af te vragen wat de gevolgen zijn als zulke knetterende ruzies plaatsvinden op 10 Downing Street.

Afgelopen weken is Johnson door zijn team zover mogelijk uit de buurt van de media gehouden, dit om de kans op misstappen te verkleinen. Het doel is om van de man van het volk ook een staatsman te maken. Het enfant terrible, echter, vindt altijd manieren om zichzelf toch op de voorpagina’s te krijgen. De Conservatieve politicus Alistair Burt, die onder Johnson heeft gewerkt op Buitenlandse Zaken, beweerde eerder deze week tegenover de BBC dat ‘de grootste vijand van Johnson Johnson zelf is’.

Zoekend naar meer informatie over Johnsons handel en wandel wist The Times te melden dat er meerdere parkeerbekeuringen klemden onder de ruitenwisser van diens Landrover. “Hij heeft er gewoon maling aan”, zo citeerde de krant een buurtbewoner. Voor Johnson is het niet makkelijk toeven in Camberwell, een overwegend eurogezinde buurt. Om de hoek van zijn woonadres hebben bewoners langs Camberwell New Road en masse Europese vlaggen aan de gevels van hun woningen gehangen.