© Karel Hemerijckx

ANALYSE. Warrige vraagstelling praat verkrachting goed

‘Vier op de tien Belgen praten verkrachting goed.’ ‘Seks zonder toestemming oké voor 1 Belg op 5.’ Onthutsende krantenkoppen vandaag die aantonen dat alle normbesef zoek is in dit land. De cijfers komen uit de jongste Eurobarometer, een enquête in juni uitgevoerd onder 28.000 EU-burgers, waarvan 1.000 Belgen. Het is de warrige vraagstelling in deze Eurobarometer die voor de heisa zorgt.

Guy Thuwis

In die enquête wordt de Europeanen duidelijk gevraagd naar hun mening over huiselijk geweld: Vindt u dat huiselijk geweld aanvaardbaar is? 96 procent van alle ondervraagden in de Europese Unie vindt huiselijk geweld tegen vrouwen niet aanvaardbaar. 94 procent vindt huiselijk geweld tegen mannen niet aanvaardbaar. Van de Belgen vindt 97 procent huiselijk geweld tegen vrouwen niet aanvaardbaar. 2 procent vindt het in bepaalde omstandigheden wel aanvaardbaar en 1 procent vindt huiselijk geweld in alle omstandigheden aanvaardbaar. De vraag is duidelijk en de antwoorden eveneens.

Als het gaat over seksueel geweld, is de vraagstelling plots zeer warrig. De Eurobarometer peilt namelijk naar percepties over gendergerelateerd geweld. De vraag waaruit blijkt dat een hoop Belgen verkrachting oké vinden, luidt als volgt: “Sommige mensen vinden dat geslachtsgemeenschap zonder toestemming in bepaalde situaties gerechtvaardigd kan worden. Denkt u dat dit op de onderstaande omstandigheden van toepassing is?” Vervolgens worden de antwoordmogelijkheden opgesomd: dronken zijn of drugs gebruiken, vrijwillig met iemand naar huis gaan, bijvoorbeeld na een feestje of afspraak, onthullende of sexy kledij dragen, niet duidelijk ‘nee’ zeggen of zich niet lichamelijk verzetten en geen van deze. Voor mij is dit een erg ingewikkeld geformuleerde vraag. Moet je hier aangeven waarom sommige mensen vinden dat geslachtsgemeenschap zonder toestemming in bepaalde omstandigheden kan? Ik vermoed dat de meeste ondervraagden deze vraag op die manier beantwoord hebben. Anders kan niet verklaard worden waarom méér vrouwen (20%) dan mannen (15%) dronken zijn of drugs gebruiken als antwoord geven. Het kan toch niet waar zijn dat meer vrouwen dan mannen verkrachting goedpraten?

Als je wil weten wat de mensen denken over verkrachting, vraag je dat toch duidelijk: Vindt u dat verkrachting gerechtvaardigd kan worden in een van deze omstandigheden? Als daar massaal ‘ja’ op geantwoord wordt, hebben we inderdaad alle normbesef verloren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer