Direct naar artikelinhoud
Sport

Nafi Thiam wint zevenkamp ondanks blessure: ‘Gelukkig en triest tegelijk’

Nafi Thiam wint zevenkamp ondanks blessure: ‘Gelukkig en triest tegelijk’
Beeld BELGA

Nafi Thiam lag tot het speerwerpen helemaal in de running voor een nieuw persoonlijk en Europees record, maar na twee pogingen moest ze met pijn aan de elleboog de competitie staken. De olympische, wereld- en Europees kampioene maakte haar zevenkamp in het Franse Talence wel af en pakte er de eindzege met 6.819 punten.

Thiam begon met een voorsprong van 93 punten op het Europees record en 112 punten op haar eigen Belgisch record aan het voorlaatste onderdeel, het speerwerpen. Maar daar liep het helemaal mis. Ze begon haar opwarming al met een ingepakte elleboog, en bij het ingooien trok ze na elke beurt een pijnlijke grimas. Dat deed allemaal niet het beste vermoeden, en dat vermoeden bleek ook te kloppen tijdens de wedstrijd. Bij haar eerste beurt bleef ze steken op 44m33, net geen 15 meter onder haar eigen Belgisch record van 59m32. De tweede poging was ietsje beter met 47m25, maar voor haar doen nog altijd dramatisch. Thiam had te veel pijn om haar derde poging nog af te werken.

Thiam sloot het speerwerpen af met een totaal van 6.002 punten, waarmee ze nog altijd ruim aan de leiding stond. Om zich van een olympisch ticket voor Tokio te verzekeren, had ze nog 398 punten nodig op de 800m. Ondanks de mentale opdoffer - wég was het Europees record - besloot Thiam om toch te starten, al was het maar omdat anders haar wereldrecord in het hoogspringen niet gehomologeerd dreigde te worden. Haar tijd van 2:20.46 was ruim voldoende voor de olympische limiet. Thiam sloot af met 6.819 punten, beter dan in Rio (Spelen), Londen (WK) en Berlijn (EK).

Gelukkig en triest

 “Ik ben gelukkig en triest tegelijk”, klonk de eerste reactie van Thiam na haar zevenkamp. “Het was een hele goede zevenkamp en het is duidelijk dat ik al behoorlijk in vorm ben, maar het is toch zonde van dat speerwerpen. Meer dan met de punten die ik misliep, zit ik in met de pijn aan mijn elleboog. Dat baart me toch wat zorgen. Ik had wel overlegd met de dokter vooraf, en hij heeft me groen licht gegeven, maar ik moet vaststellen dat ik mijn elleboog niet meer kan bewegen. Dan weet je dat het ernstig is.”

Los van de pijn aan de elleboog heeft Thiam veel vertrouwen getankt in Talence. “Elke discipline was zowel fysiek als technisch sterk. Dat is een goed teken. Alleen over mijn speerwerpen kan ik door die blessure niet echt oordelen. Ik behaalde hier drie persoonlijke records en ook op de horden en de 200 meter zat mijn ritme erg goed, maar helaas stond er een stevige tegenwind.”

Er klonk toch ook de nodige ontgoocheling door bij de olympische, wereld- en Europese kampioene. “Ik probeer positief te blijven, dat moet na 2m02 in het hoogspringen en een Belgisch record in het verspringen, maar ik heb moeten knokken om na mijn blessure terug op niveau te komen en dit is niet hoe ik me mijn terugkeer had voorgesteld. Je wilt zo’n test met een goed gevoel afsluiten, maar ik sta hier toch niet echt met de glimlach.”