Direct naar artikelinhoud
Pixar

Disney schrapt #MeToo-grap uit ‘Toy Story 2'

Goudzoekerspop Stinky Pete en cowgirl Jessie in 'Toy Story 2'Beeld Disney/Pixar

In een recente heruitgave van Toy Story 2 is een grap weggeknipt, omdat ze te veel doet denken aan #MeToo-toestanden. Dat ontdekte website ReRelease.com.

Animatiestudio Pixar heeft een lange traditie van grapjes in de aftiteling. Zo zat er aan het einde van Toy Story 2 in 1999 een fragmentje met goudzoekerspop Stinky Pete die twee Barbies een oneerbaarbaar voorstel doet vanuit zijn kartonnen speelgoedverpakking.

Maar dat lijkt twintig jaar later niet meer te kunnen. Volgens ReRelease.com knipte moederbedrijf Disney de passage uit de recente heruitgave van de film op Blu-ray en dvd. Het fragment is voorlopig wel nog te bekijken op YouTube.

In de bewuste passage vraagt Stinky Pete aan de kort gerokte Barbies of ze identiek zijn. Daarop lacht hij even, grijpt hij een van de poppen bij de hand, en belooft hij hen een rol in Toy Story 3. Pas wanneer hij merkt dat het tafereel ‘gefilmd’ wordt, stuurt hij de meisjes wat ongemakkelijk weg.

Precies dit soort van achterkamer casting wordt met #MeToo aangeklaagd. Zo doet de scène denken aan de verhalen rond producer Harvey Weinstein die actrices rollen aanbood in ruil voor seks. Ook Disney- en Pixar-baas John Lasseter moest onlangs opstappen na klachten van onwenselijk gedrag. 

Sinds vorige week loopt het vierde deel uit de Toy Story-reeks in de zalen.