Autokeurders onverantwoord streng

De autokeuring moet transparanter om mogelijke onduidelijkheden, vragen en frustraties te vermijden. © BELGA

Wie naar de autokeuring trekt, kan binnenkort op een website bekijken waarop de controleurs letten en welke regelgeving er heerst. De keurders mogen bovendien niet strenger zijn dan wat Europa voorschrijft. De maatregelen komen er nadat de overheid meer dan 15.500 euro aan schadevergoedingen moest terugbetalen aan mensen die onterecht een rode kaart kregen.

Tommy Huyghebaert

De voorbije zeven weken werd aan 38 Vlaamse auto-eigenaars 410 euro toegewezen. Ze vervingen allemaal hun voorruit nadat ze niet door de autokeuring waren geraakt. Alle 38 werden ze volgens de Vlaamse Ombudsdienst strenger gecontroleerd dan de Europese richtlijnen voorschrijven. Ze hadden hun voorruit eigenlijk niet moeten vervangen. Want niet elke kras of barst mag automatisch leiden tot een rode kaart.

De Vlaamse Ombudsman Bart Weekers zorgde niet alleen voor de terugbetaling van de gedupeerden, hij zat ook aan tafel met het Departement Mobiliteit om dit soort fouten te vermijden.

Zo vindt hij dat het departement veel te laat en te weinig communiceerde over de nieuwe en strengere regels rond de voorruit. ‘Als nieuwe regelgeving een grote impact heeft op de eigenaars van de auto of voor garagisten die de auto in orde zetten vóór de eigenaars ermee naar de keuring trekken, dan moet het departement daar iedereen glashelder en tijdig over berichten. Daarom stelt het departement de geplande verstrenging van de keuring rond autolichten uit. In afwachting van de communicatie’, zegt de Vlaamse ombudsman. ‘Dat zal gebeuren via een website die de keuringseisen visueel en in verstaanbare taal uitlegt. Zodat ook een leek genoeg informatie krijgt over de regels en hoe ze veranderen.’

Het Departement Mobiliteit zal nog deze zomer de eerste stappen zetten voor die website. ‘We willen zo transparanter worden en onduidelijkheden, vragen en frustraties vermijden’, zegt woordvoerder Nick Arys.

Streng maar rechtvaardig

Daarnaast zullen de Vlaamse ombudsman en het Departement Mobiliteit het handboek voor de controleurs van de autokeuring grondig nakijken. ‘We willen niet langer dat Vlaanderen de regels van Europa te streng interpreteert. Het mag niet langer dat mensen onterecht worden afgekeurd. Maar kijk, we trekken lessen uit de gemaakte fouten.’