N-VA blijft achter kritiek op verbindingsofficier staan: "Jambon kan op beide oren slapen"

"Jan Jambon kan op beide oren slapen. Zijn verklaringen blijven overeind." Dat is de conclusie van N-VA-fractieleider Peter De Roover na de hoorzitting met de verbindingsofficier in de onderzoekscommissie na de aanslagen van 22 maart. De Roover is dan ook fel voor de oppositie die vanavond iets anders beweerde.

In de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart werd vanmiddag de verbindingsofficier in Turkije verhoord. Drie dagen na de aanslagen had Jan Jambon bijzonder harde woorden voor die man. Zo had die laatste "geblunderd" met informatie over Ibrahim El Bakraoui, een van de zelfmoordterroristen van Zaventem. 

De oppositie in de Kamer oordeelde na de hoorzitting met de verbindingsofficier dat Jambon de man te snel veroordeeld had. Ze wil ook dat Jambon snel uitleg komt geven in de Kamer en dat hij zijn excuses aanbiedt.

"Oppositie denkt politiek spelletje te spelen"

"De oppositie was blijkbaar op een andere hoorzitting aanwezig dan ik", reageerde De Roover vanavond in "Terzake". "De oppositie is bijzonder gretig om nu verklaringen af te leggen omdat zij denken een politiek spelletje te kunnen spelen."

De Roover benadrukt ook dat Jambon op beide oren kan slapen. "Jambon heeft op basis van informatie uitspraken gedaan die naar mijn mening nog niet zijn tegengesproken. Die informatie is nu uitgebreid, we hebben heel wat mensen (getuigen nvdr.) de revue zien passeren. Ik denk dat Jambon zijn verhaal toch wel staande kan houden."

De Roover schaart zich dus achter de kritiek van Jambon op de verbindingsofficier. "Jambon heeft zich gestoord aan het gebrek aan engagement. Hij heeft niet gezegd dat er regels zijn overtreden. We hebben hier te maken met mensen die aan het front staan en dat is natuurlijk meer dan een ambtenarenzaak waarin je zegt: "als we maar een aantal regels volgen, dan is het goed". Ik denk dat er op een bepaald ogenblik, waarmee je met deze dingen bezig bent, zo snel mogelijk rode lichtjes moeten aangaan. En dat had beter gekund."

Herbekijk: het integrale gesprek met De Roover

Meest gelezen