Direct naar artikelinhoud
Syriëstrijders

Evacuatie uit Koerdisch kamp Al-Hol staat op til

Evacuatie uit Koerdisch kamp Al-Hol staat op til
Beeld AFP

Het overbevolkte kamp Al-Hol, in Noord-Oost-Syrië, maakt zich op voor de evacuatie van 32.000 gevangenen met de Iraakse nationaliteit. Wat zijn de gevolgen voor de Belgische vrouwen en kinderen in het kamp?

en

Verschillende Iraakse bronnen melden dat er een operatie start om 32.000 Irakezen vanuit het opvangkamp Al-Hol in Syrië over te brengen naar Irak. Het zou voor 85 procent gaan om vrouwen en kinderen, die ofwel uit IS-gebieden in Irak gevlucht zijn, ofwel onder het bewind van IS in Syrië leefden tot de val van hun laatste bolwerk in Baghouz.  Ze gaan naar vier kampen ten zuiden van Mosoel. Via Rabia, de voornaamste grensovergang tussen Irak en Syrië, zouden ze aan de Iraakse overheid overhandigd worden.

Onder anderen het Iraakse parlementslid Jamal Sherwan al-Duberdani maakte dat nieuws bekend. Op sociale media circuleren geruchten dat de evacuatie al gestart is, maar volgens de Nederlandse journalist Wladimir van Wilgenburg, die al geruime tijd verslag doet van bij de Koerdische strijdkrachten in Noord-Syrië, kan dat nog wel even duren. 

Twitter bericht wordt geladen...

“Het enige wat gezegd wordt, is dat de operatie snel zal plaatsvinden, dat mensen enkel vrijwillig zullen terugkeren, en dat er dus geen sprake zal zijn van dwang. In Irak zijn al voorbereidingen getroffen.”

Volgens Human Rights Watch kregen families in het Al-Jada’a-kamp in Irak te horen dat ze moeten verhuizen, om plaats te maken voor de mensen uit Al-Hol. De mensenrechtenorganisatie stelt zich ook vragen bij het gevangenentransport. Volgens HRW is de opsluiting ‘onwettelijk’, aangezien er geen berechtiging aan voorafging.

In Al-Hol verblijven meer dan 70.000 mensen, onder wie dus meer dan 30.000 Irakezen. Als zij daar zouden verdwijnen, dan zou dit een belangrijke ontlasting zijn van het overbevolkte kamp.  

Er zitten ook nog tien­tallen Belgische vrouwen en kinderen in Koerdische kampen. Tot nu toe heeft België steeds benadrukt dat IS’ers niet moeten hopen op een actieve repatriëring. Ook berichten over ontsnappingen uit Al-Hol via mensensmokkelaars, en de erbarmelijke situatie in de kampen, hebben daar voorlopig niets aan veranderd. De Koerdische strijdkrachten hebben de afgelopen maanden lijsten uitgedeeld aan de gevangenen, onder wie ook de Belgische en Nederlandse vrouwen, om hen te registreren. Toch zou dit niet betekenen dat ook zij zich moeten klaar houden voor repatriëring.

“Ik denk niet dat zo’n overdracht naar Irak de druk op westerse landen opvoert om ook hun eigen onderdanen te repatriëren en te berechten”, zegt Van Wilgenburg. “Als de Irakezen het kamp verlaten, dan komt dit de situatie in het kamp namelijk ten goede. Hoe minder mensen, hoe beter de controle en de voorzieningen.”

Het Iraakse ministerie voor Ontheemde Personen en Migratie ontkent dat er een overdracht gebeurt.