Videospeler inladen...

Zenuwachtigheid in de rode rangen: moet de SP.A luisteren naar wat informateur Bart De Wever te zeggen heeft?

Moet de SP.A ingaan op een uitnodiging van Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA) en eventueel afzien van een voortzetting van de oppositiekuur? Niet iedereen bij de Vlaamse socialisten lijkt op dezelfde golflengte te zitten, maar of dat nu betekent dat de SP.A effectief tot een Vlaamse regering zal toetreden, is helemaal nog niet zeker. Vanavond buigt de Raad van Voorzitters en Secretarissen van de partij zich over de kwestie.

Na de verkiezingen van 26 mei had het partijbureau van de SP.A besloten om op Vlaams niveau in de oppositie te stappen, een gevolg van de barslechte verkiezingsuitslag van de partij in mei. Maar nu heeft de SP.A een uitnodiging voor een gesprek gekregen van informateur Bart De Wever (N-VA). Voorzitter John Crombez heeft de Raad van Voorzitters en Secretarissen samengeroepen, die zich allicht over de kwestie zal beraden.

John gaat de context uitleggen en dan gaan we aflijnen waarvoor we staan en wat de SP.A belangrijk vindt

Vlaams fractieleider Conner Rousseau (SP.A)

"John gaat de context uitleggen en dan gaan we aflijnen waarvoor we staan en wat de SP.A belangrijk vindt", zegt Vlaams fractieleider Conner Rousseau. "De voorzitter maakt er een punt van om de achterban, de basis geregeld te solliciteren", zegt Vlaams Parlementslid Steve Vandenberghe in "De ochtend". "Wij hebben die uitnodiging (voor de Raad van Voorzitters en Secretarissen, red.) al ruim een week geleden ontvangen en toen was er nog geen sprake van een heropstarten van de formatiegesprekken."

Hetzelfde geluid bij federaal fractieleider Meryame Kitir: "We hebben inhoudelijke teksten gelezen van de informateurs en we zijn uitgenodigd door de N-VA. We hebben een nota met ons eigen programma en prioriteiten, we gaan die nota nu terugkoppelen naar onze achterban om te kijken hoe we voortgaan met de onderhandelingen", zei Kitir in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Volgens Kitir is een eventuele regeringsdeelname nog niet aan de orde bij de vergadering vanavond. "Het is niet de bedoeling om een mandaat te vragen om deel te nemen aan een regering. Formatiegesprekken zijn sowieso nog niet aan de orde en het standpunt van de partij is nog altijd dat we bij voorkeur in de oppositie blijven, maar dat we wel luisteren naar andere partijen en inhoudelijke punten op tafel leggen."

Het is niet de bedoeling om vanavond een mandaat te vragen om deel te nemen aan een regering

Federaal fractieleider Meryame Kitir

Toch worden sommige SP.A'ers zenuwachtig. "We gaan ons toch niet laten gebruiken als glijmiddel voor een federale regering", zegt Vlaams Parlementslid Bruno Tobback (SP.A) in De Standaard. Hij vermoedt een manoeuvre van federaal informateur Johan Vande Lanotte (SP.A), voor wie een Vlaamse regeringsdeelname van de SP.A goed zou uitkomen bij zijn moeizame zoektocht naar een federale regering met N-VA en PS. "Johan Vande Lanotte heeft al veel mysterieuze constructies opgezet en die hebben ons over het algemeen weinig opgebracht. Dit is beneden onze waardigheid", aldus Tobback in De Tijd.

De oud-partijvoorzitter toonde zich al eerder een fervent tegenstander van regeringsdeelname. Hij krijgt vandaag trouwens bijval van zijn stadsgenoot en burgemeester Mohamed Ridouani. "Ik heb op zich minder principiële bezwaren tegen een samengaan met Open VLD dan met N-VA, maar toetreding tot een rechtse coalitie met zowel N-VA als Open VLD kan echt niet", aldus Ridouani aan Belga.

We gaan ons toch niet laten gebruiken als glijmiddel voor een federale regering

Vlaams Parlementslid Bruno Tobback (SP.A)

"Wij hebben als SP.A altijd gezegd dat regeren met N-VA niet vanzelfsprekend is en ik betwijfel ook of dit ooit kan lukken", zegt Rousseau. "Maar we hebben wel gezegd dat we constructief en heel bescheiden gaan kijken waarvoor we staan." Praten is één iets, in een regering stappen is nog iets heel anders. "Als we uitgenodigd worden, gaan we luisteren. De vraag is nu op welke manier we gaan luisteren. Over onderhandelen is nog niets gezegd."

Voor Rousseau primeert nog altijd de inhoud, en dan moet het voor hem gaan over een betere zorg en over klimaatbeleid. "We moeten kijken naar wat er op tafel ligt. Met praten doe je niks verkeerd."

Mensen verwachten dat je een steen in de rivier verlegt ten voordele van de partij en ten voordele van je achterban

Vlaams Parlementslid Steve Vandenberghe (SP.A)

Bruno Tobback stak zijn ergernis niet onder stoelen of banken in De Standaard. "Dat dit informatieplatform (de Raad van Voorzitters en Secretarissen, red.) nu wordt gebruikt om regeringsdeelname door te drukken zegt veel over de drang van sommigen om absoluut mee te willen regeren. Alleen het partijbureau heeft beslissende macht en daarin is altijd gezegd dat Vlaamse regeringsdeelname uitgesloten is."

"Ik vind dat we naar de inhoud moeten kijken", zegt Steve Vandenberghe. "Ik vind ook wel dat je als verkozen politicus je verantwoordelijkheid moet nemen. Dan verwachten mensen dat je een steen in de rivier verlegt ten voordele van de partij en ten voordele van je achterban." Vandenberghe wil vanavond luisteren naar die achterban. "Ik ben ervan overtuigd dat wij vanavond na een heel goed en constructief debat ook wel tot een aantal beslissingen zullen komen via handgeklap." 

Beluister hieronder het gesprek met Steve Vandenberghe in "De ochtend": 

Bekijk hieronder het verslag uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Bekijk de analyse van Goedele Devroy uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen