Direct naar artikelinhoud
Massashootings

Racistische ­terreur treft VS opnieuw

Na de shooting in El Paso betuigen demonstranten hun steun met hun smartphones, in de Mexicaanse grensstad Ciudad Juarez.Beeld AFP

Het waren massaschietpartijen nummer 249 en 250 dit jaar, en toch waren ze anders. De aanslagen in El Paso en Dayton waren niet alleen ongekend omdat ze zo dicht op elkaar volgden. Ook de racistische motivatie van de eerste aanval – het motief van de tweede is nog niet bekend – heeft duidelijk gemaakt dat rechts-extremistisch terrorisme een ­factor aan het worden is in de VS.

Zaterdagochtend opende een 21-jarige man uit een welvarende voorstad van Dallas het vuur op een parkeerplaats van een Walmart in de Texaanse grensplaats El Paso, om daarna de supermarkt binnen te lopen en meer mensen neer te schieten. Naast de 20 doden (onder wie 3 Mexicanen) vielen er 26 gewonden. De schutter legde na zijn aanval zijn semi-automatische geweer neer en werd gearresteerd.

Zaterdagnacht opende een 24-jarige man het vuur voor een populaire bar in een uitgaanswijk in Dayton, Ohio. Hier vielen naast de 9 doden 27 gewonden. De schutter, die een kogelwerend vest droeg en extra magazijnen, werd binnen een minuut door politieagenten doodgeschoten.

Lees nu

Standpunt: Massamoorden door blanke extremisten verdienen dezelfde aandacht als de strijd tegen jihaditerreur

Ook in El Paso was het een boze blanke complotdenker

8chan: de plek waar alles – hoe verwerpelijk en extremistisch ook – bespreekbaar is

In El Paso had de schutter het expliciet op Mexicanen gemunt, zo zei hij tegen de politie. In een aan hem toegeschreven document dat vlak voor de aanslag werd gepost op de website 8chan beschrijft de auteur de “latino-invasie van Texas. Als we er zo veel mogelijk kwijt kunnen raken, dan wordt onze manier van leven beter houdbaar.”

In Dayton waren 6 van de 9 dodelijke slachtoffers zwart, maar ook de zus van de dader behoorde tot de doden. Volgens politiechef Matt Carper is het ‘moeilijk voor te stellen’ dat de dader onderscheid in huidskleur maakte tijdens het schieten, omdat het in korte tijd gebeurde. Wel was de bar vooral populair onder zwarte Afro-Amerikanen.

In de reacties bleek dat de aanslagen dubbel terugslaan op de politiek verantwoordelijken. Naast de discussie over vuurwapenbezit (Democraten willen dat reguleren, de Republikeinen niet) gaat ze nu ook over de vraag in hoeverre de president, rechtse politici en tv-zenders het racisme van de dader in El Paso hebben aangewakkerd.

Nadat de Republikeinse gouverneur van Texas Greg Abbott, president Donald Trump en de Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell hadden gezegd of getwitterd in gedachten en/of gebed bij de slachtoffers te zijn, zei de (Democratische) sheriff van El Paso, Richard Wiles, “ziek te zijn van mensen die voor de camera springen en hun gebeden en condoleances aanbieden terwijl het alleen maar steeds slechter gaat. Ik wil volksvertegenwoordigers die opstaan tegen racisme.”

Witte nationalisten

Trump, die zijn campagne begon met de mededeling dat Mexicanen “verkrachters en criminelen” zijn, heeft anti-immigratiebeleid tot kern van zijn presidentschap gemaakt. De afgelopen weken keerde hij zich tegen gekleurde volksvertegenwoordigers.

Trump hield zich behoudens twee tweets tot de middag stil. Woordvoerder Kellyanne Conway noemde de twee aanslagen ‘terreurdaden’. Trumps stafchef Mick Mulvaney verdedigde de president bij tv-zender NBC. “Ik geef de mensen die de trekker hebben overgehaald de schuld. Is er echt iemand die de president de schuld geeft? Die lui zijn ziek.”

Het afgelopen jaar zijn er meer rechts-extremistische aanslagen en schietpartijen geweest, met een aanval op een populair knoflookfestival in Californië vorige week, waarbij drie doden vielen, als recentste voorbeeld. FBI-directeur Christoper Wray vertelde een week geleden dat de meeste arrestaties op verdenking van terrorisme dit jaar witte nationalisten betreffen.

De aanslag in El Paso wordt ook gezien als binnenlandse terreurdaad, zo zei federaal aanklager John Bash. “En we gaan doen wat we hier doen met terroristen: snelle en zekere gerechtigheid leveren.”