Direct naar artikelinhoud
Noodweer

Noodweer treft toeristen in Italië: ‘Campingstoelen vlogen in het rond’

Verwoeste voertuigen in Casargo, Lecco, Italië.Beeld EPA

Wat gisteren al werd voorspeld, werd vannacht werkelijkheid. Noodweer trok over de Alpen, Noord-Italië, Kroatië en het zuidoosten van Frankrijk. Op veel plekken was er wateroverlast. Vakantiegangers melden vanaf een camping aan het Gardameer dat de campingstoelen door de lucht vlogen. 

Op beelden die Nederlandse vakantiegangers vanuit de omgeving van het Gardameer met het AD deelden, is te zien hoe tenten aan de laatste haringen in de grond hangen. Door de harde wind waaien campingstoelen weg en vliegen er takken door de lucht. Het is nog niet bekend of er gewonden vielen. Wel viel op veel plekken de stroom uit doordat stroomkabels beschadigd raakten. 

“Langzaam kwam het onweer over het meer naar ons toe, als een soort muur”, vertelt de Nederlandse Miranda vanuit het zuidelijke deel van het Gardameer, net boven Peschiera. “Het slechte weer kwam vanaf Moniga del Garda. Ineens was daar flinke wind met een korte plensbui. Het duurde gelukkig niet zo lang, ik denk ongeveer 15 tot 20 minuten. Alles ging flink tekeer. Werkelijk van alles ging er door de lucht: luchtbedden, tenten, luifels. Er is zelfs een boom bij ons strandje omgewaaid. En daarna was het ineens weer rustig, heel raar.”

Reddingsdiensten aan het werk in Casargo, Lecco, Italië.Beeld EPA

Op sociale media is te zien hoe kampeertenten in Noord-Italië tot kniehoogte in het water staan en campings op lagere gedeelten volledig zijn ondergelopen. 

In het bergdorp Casargo in Lecco was er gisterenavond zelfs een aardverschuiving door de hevige regenval, met veel schade tot gevolg. Meer dan 140 mensen moesten hun huizen verlaten, zo bericht persagentschap Ansa. Er zijn voorlopig geen berichten van slachtoffers of vermisten, maar op beelden die de brandweer verspreidde, is te zien hoe de modderstroom metalen hekken en auto’s meesleurde.

Ook in Zwitserland en de Oostenrijkse provincies Vorarlberg, Tirol en Karinthië was het zeer slecht weer. Vanavond worden er rond de grote Italiaanse meren weer zware buien verwacht. 

De Italiaanse provincie Lecco werd getroffen door een hevige golf van slecht weer.Beeld EPA
Er vielen geen gewonden, maar er is veel schade in verschillende delen van Italië.Beeld EPA