Direct naar artikelinhoud
Vlaamse formatie

Kortrijk en Aalst kandidaat voor ‘Vlaams museum’ dat N-VA voorstelde in startnota

Een houtgravure uit de 19de eeuw verbeeldt de Guldensporenslag die in 1302 plaatsvond.Beeld Belga

Een nieuw museum over de Vlaamse geschiedenis? Kortrijk en Aalst pikken in op de Vlaamse formatienota en stellen zich kandidaat.

“Vlaanderen zal pas stralen als het ook cultureel straalt”, zo staat in de startnota die N-VA opstelde als vertrekbasis voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen. Niet enkel moet de Vlaamse canon worden samengesteld. Als het van de N-VA-tekst afhangt, komt er ook een “nieuw museum van de Vlaamse geschiedenis”.

Twee steden hebben de nota alvast goed gelezen en stellen zich kandidaat: Kortrijk en Aalst. Vooral Kortrijk heeft een uitgewerkt project klaarliggen. De stad van de Guldensporenslag heeft al een museum in de Groeningeabdij in het teken van 1302, maar wil dat een stevige upgrade geven.

Zo moet de huidige expo omgevormd worden naar een dynamisch museum dat in het teken staat van het begrip ‘identiteit’. “Niet enkel de Vlaamse identiteit”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA). “We mikken op expo’s over het thema met wisselende onderwerpen en telkens nieuwe curatoren. We moeten een internationale referentie worden, in een state of the art omgeving.” Via de bouwmeester is een zoektocht naar architect gestart.

Bovendien zal de naburige Onze-Lieve-Vrouwekerk naast een religieuze functie ook een tentoonstellingsfunctie krijgen. Daar zou dan de Vlaamse geschiedenis aan bod kunnen komen. “Met een centrale rol voor Hendrik Conscience (die de ‘Leeuw van Vlaanderen’ schreef, RW) en 1302”, zegt Ronse. “Maar ook met aandacht andere sleutelmomenten uit onze geschiedenis, zoals Leuven Vlaams.”

Kortrijk heeft zelf al 7 miljoen euro vrijgemaakt voor de realisatie van het project. “Nu kijken we naar Vlaanderen voor verdere financiële hefbomen”, zegt Ronse. “Gezien de geschiedenis van de stad, is Kortrijk de uitgelezen locatie.” Hij krijgt de volle steun van burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld). 

Nederlands voorbeeld

Maar ook in Aalst hebben ze plannen. “We willen de Pupillensite, pal in het centrum van de stad, een nieuwe bestemming geven”, zegt schepen voor Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA). “Voor een deel zullen er nieuwe woningen komen, maar een deel zouden we graag inrichten als museum of belevingscentrum, met een historische inslag.”  Van Overmeire kijkt naar Arnhem, dat de bezoekers op een interactieve manier laat kennismaken met het Nederlandse canon. 

Kortrijk en Aalst willen elkaar geen vliegen afvangen. Zowel Ronse als Van Overmeire zeggen open te staan voor samenwerking met anderen. Wat de concrete invulling betreft, is het afwachten tot het finale Vlaams regeerakkoord. Ook zal alles in nauw overleg met de toekomstige Vlaamse minister van Cultuur moeten gebeuren. 

De voorbije dagen ontstond er heel wat kritiek op het reduceren van de Vlaamse geschiedenis tot enkele sleutelmomenten.  “Ach”, zegt Ronse. “Het is fijn om te zien dat cultuur niemand onberoerd laat.”