Direct naar artikelinhoud
Kindermisbruik

Chirurg verdacht van misbruik van 250 kinderen in ‘grootste pedofiliezaak van Frankrijk’

Een chirurg aan het werk (archief).Beeld iStock

Een Franse chirurg wordt ervan verdacht 250 kinderen seksueel te hebben misbruikt in ‘het ergste pedofiele schandaal van het land’. Hij zou er ook dagboeken over hebben bijgehouden. 

Joël Le Scouarnec is een 66-jarige Franse chirurg, gespecialiseerd in buikoperaties. De man zou verschillende jongens en meisjes gedurende meer dan drie decennia hebben misbruikt, soms zelfs wanneer ze onder narcose waren. 

Veertien jaar geleden werd de chirurg al veroordeeld omdat hij beschikte over beelden van seksueel kindermisbruik. Tot aan zijn arrestatie in 2017 kon hij zijn beroep echter gewoon blijven uitoefenen. 

De recentste beschuldigingen, dat hij twee meisjes van slechts vier en zes jaar had verkracht in het westen van Frankrijk, kwamen tijdens een politieonderzoek naar voren, meldt de Britse krant The Times. Le Scouarnec ontkent dat hij de kinderen heeft verkracht, maar geeft volgens zijn advocaat wel ‘afwijkend gedrag’ met de meisjes toe. De politie nam hem daarop in voorlopige hechtenis en de chirurg zal deze winter moeten terechtstaan. 

Dagboek

Tijdens het onderzoek naar de verkrachtingen, dat begon in 2017, vielen agenten zijn woning binnen. Daar vonden ze zijn persoonlijk dagboek, waarin hij zou hebben geschreven over seksuele aanvallen op ongeveer 250 kinderen die werden opgenomen in ziekenhuizen waar hij werkte.  

Het Franse nieuwsmagazine L’Express noemt de zaak “misschien wel de grootste pedofilieaffaire die ooit in dit land werd onthuld”. Francesca Satta, advocaat van een van de vermoedelijke slachtoffers, is geschokt. “Je opent het dagboek en je sluit het meteen weer, de perversie is zo enorm”, vertelt ze. 

Aanklagers in La Rochelle, in het westen van Frankrijk, melden dat Le Scouarnec ervan wordt verdacht de wandaden te hebben uitgevoerd tussen 1989 en zijn arrestatie twee jaar geleden. Rechercheurs zijn begonnen contact op te nemen met de patiënten die in de dagboeken worden genoemd. Dat is lastig, want velen van hen zijn zich wellicht niet bewust van het misbruik omdat ze verdoofd waren. 

Het toeristische dorpje La Rochelle is de achtergrond van ‘de grootste pedofiliezaak in Frankrijk’.Beeld AFP

‘Afdalen in de hel’

Een van de slachtoffers vertelde in de regionale krant La Charente-Maritime dat het dagboek van Le Scouarnec beschreef hoe hij haar had verkracht na een operatie voor een blindedarmontsteking. “Dat lezen is een enorme klap. Het was alsof ik in de hel afdaalde”, zei ze. “Zelfs de politieagenten waren erg geschrokken. Hij drukt zijn gevoelens en zijn plezier in woorden uit.” 

In zijn dagboek vermeldt de chirurg ook zijn frustratie wanneer familieleden haar bezochten en hem zo de kans ontnamen om alleen met haar te zijn. De vrouw zegt dat ze, sinds ze van het dagboek en de verkrachtingen afweet, naar een psychiater gaat. 

De chirurg heeft tegenover de politie toegegeven dat hij sommige jonge patiënten seksueel heeft misbruikt in ziekenhuizen, maar hij ontkent dat hij op een gelijkaardige manier handelde zoals de daden die in zijn dagboek beschreven stonden. 

Kritiek op justitie

“Hij beweert dat het fictieve geschriften over zijn fantasieën zijn, hoe misselijk ze ook zijn”, verklaart zijn advocaat Thibault Kurzawa. “Hij geeft toe dat zijn gedrag ongepast is. Het is bijna een opluchting voor hem om gearresteerd te zijn omdat hij in een negatieve spiraal zat. Hij kon niets anders doen.”

De pedofiliezaak doet vragen rijzen over het Franse rechtssysteem en de zorgsector. Bij zijn veroordeling voor het bezit van beelden van kindermisbruik kreeg Le Scouarnec in 2005 een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Hij kon ook gewoon zijn chirurgische activiteiten voortzetten. Hij werd niet verplicht om in behandeling te gaan voor pedofilie. Onbegrijpelijk, volgens advocate Satta.