Direct naar artikelinhoud
Nederland

Advocaat van Nederlandse kroongetuige in maffiaproces doodgeschoten in Amsterdam

Bij een schietpartij aan de Imstenrade in Buitenveldert is advocaat Derk Wiersum doodgeschoten.Beeld ANP

In Amsterdam is advocaat Derk Wiersum (44) doodgeschoten. Hij was onder meer raadsman van Nabil B., kroongetuige in het grote liquidatieproces tegen de criminele organisatie van de voortvluchtige Ridouan Taghi.

Om 7.30 uur kreeg de politie een melding van de schietpartij op de Imstenrade in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. De vrouw van de raadsman stond bij het slachtoffer, zeggen omwonenden. Een politiewoordvoerder zegt dat de vrouw niet gewond is geraakt. “Er zijn verder geen slachtoffers.”

De schutter is volgens de woordvoerder van de politie te voet gevlucht in de richting van de Van Boshuizenstraat. Het zou gaan om een man van tussen de zestien en twintig jaar oud. Hij heeft een slank postuur, is zo’n 1 meter 75 lang, was in het zwart gekleed en had een capuchon op.

Nabil B., wiens advocaat het slachtoffer van de schietpartij in Buitenveldert is, werd vorig jaar maart gepresenteerd door justitie als belangrijke kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, met Ridouan Taghi en Said Razzouki (de meest gezochte criminelen van Nederland) als kopstukken van een gevreesde moordbende.

Advocaat Richard Korver na afloop van een bijeenkomst in de rechtbank in verband met de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum.Beeld ANP

Onschuldige broer

De Utrechter (32) was betrokken bij meerdere liquidaties en kent de organisatie van binnenuit. Omdat hij zelf klem kwam te zitten in het criminele milieu, besloot hij over te lopen naar justitie. Een week nadat hij als kroongetuige werd gepresenteerd, werd zijn volstrekt onschuldige broer als vergelding vermoord.

Direct daarna werden zijn andere familieleden in allerijl in safehouses ondergebracht. Zij worden nog steeds intensief beschermd.

Onlangs werd bekend dat Nabil B. zo ontevreden is over de bescherming die het Nederlandse Team Getuigen Bescherming (TGB) biedt, dat hij een deel van zijn beschermingsdeal met het OM heeft opgezegd. Daarmee verklaart hij zichzelf als het ware vogelvrij en zet hij het OM onder druk om zijn veiligheidssituatie te verbeteren. 

Advocaat Wiersum werd tot vorige week niet beveiligd. Hij werd wel al eerder bedreigd en had signalen ontvangen dat hij als advocaat van de kroongetuige een doelwit zou worden, melden bronnen aan de Volkskrant. 

‘Zeer verontrustend’

Nederlands premier Mark Rutte en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) noemen de liquidatie van een advocaat van een kroongetuige “zeer verontrustend”. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, spreekt van een “niet eerder vertoonde aanval op de advocatuur die het wezen van de rechtsstaat aantast”. De moord leidt volgens haar tot angst en onrust onder advocaten. Het Openbaar Ministerie spreekt van een aanslag op de rechtsstaat. Ook de advocatuur reageert geschokt.

De zaak heeft de hoogste prioriteit, zegt Halsema. De burgemeester, de politiecommissaris en de hoofdofficier van justitie komen nog vandaag bijeen om de laatste stand van zaken te bespreken.