Nieuwe bisschop als ware messias onthaald

© MVN

© MVN

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

In de Sint-Salvatorskathedraal is Lode Aerts tot bisschop van Brugge gewijd. In Oud Sint-Jan, waar een groot scherm werd geplaatst om de te kleine kerk te compenseren, werd hij als een ster onthaald. “Ik voel me goed in Brugge.”

Koen Theuns

Een jaar lang hebben de Bruggelingen erop moeten wachten. En dat de honger groot was, was eraan te zien. Lang voor de start van de plechtigheid waren alle stoelen in de kathedraal, door de restauratiewerken weliswaar in capaciteit beperkt, volzet. Om extra plaats te bieden, had het bisdom een zaal in Oud Sint-Jan uitgerust met een groot scherm, maar ook daar was de zaal een uur voor de start al helemaal volgelopen en werden extra stoelen aangevoerd.

Toen de toekomstige bisschop vlak voor zijn vertrek naar de kathedraal het volk in de zaal kwam groeten, werd hij er onder luid applaus onthaald. “Jullie hebben de beste plaatsen. Het is hier warmer, gezelliger en intenser”, kroop de aanstaande monseigneur nog eerst in de rol van publieksopwarmer.

Om 15 uur begon in de Sint-Salvatorskathedraal de wijdingsplechtigheid, die twee en een half uur zou duren. Het was al 31 jaar geleden dat in Brugge een bisschop gewijd werd, van Roger Vangheluwe in 1985. Aerts’ voorganger Jozef De Kesel was immers al bisschop toen hij in Brugge arriveerde. Het was ook De Kesel die, een jaar na zijn promotie tot aartsbisschop, deken Aerts tot bisschop wijdde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen