Direct naar artikelinhoud
Analyse

Is het einde van de e-sigaret nabij?

Is het einde van de e-sigaret nabij?
Beeld Pixabay

Nu in de Verenigde Staten gebruikers van de e-sigaret ernstige longklachten melden en er zelfs doden zijn gevallen, staat het product – waar tabaksfabrikanten hun hoop op hebben gevestigd – onder druk. 

“We hebben een ingrijpend besluit genomen”, staat op de website van ’s werelds grootste sigarettenproducent Philip Morris. “Wij ontwikkelen een rookvrije toekomst.” De producent van 800 miljard sigaretten per jaar hoopt dat op een mooie dag alle rookwaar is vervangen door rookvrije alternatieven. Zoals bijvoorbeeld de Iqos, een apparaatje van Philip Morris dat tabak verwarmt maar niet verbrandt.

De vraag is hoeveel van dat nobele ideaal overblijft, nu ook de alternatieve sigaret uit de gratie raakt. In augustus verschenen in de VS berichten over e-sigarettengebruikers met ernstige longklachten. Begin september stond het dodental op zes. Inmiddels berichten Amerikaanse media dat in totaal elf ‘vapers’ (dampers oftewel e-rokers) zijn gestorven. Plots leek het gezonde alternatief even genadeloos als de ‘kankerstok’ die het moest vervangen.

Bij de Amerikaanse sterfgevallen speelde mogelijk de toevoeging van illegalethc-olie een rol, toch heeft de elektronische sigaret een flinke klap gekregen. Het aandeel van tabaksreus Imperial Brands daalde donderdag met 10 procent, nadat het bedrijf een winstwaarschuwing afgaf vanwege de “uitdagende vaping-markt” in Amerika. 

Vanuit China

De e-sigaretten zijn ruim tien jaar te krijgen in winkels en webshops, toch gebruikt slechts een fractie van de ‘gewone’ rokers ze. Sinds de eerste e-sigaretten overwaaiden vanuit China zijn de apparaatjes omgeven door twijfels, omdat er onvoldoende bekend is over de veiligheid van het product.

Door het nieuws uit Amerika beleven ook e-sigarettenhandelaren bij ons een moeilijke maand. “Wij horen dat mensen de e-sigaret wegleggen en weer gaan roken”, zegt Emil ’t Hart van de Nederlandse branchevereniging Esigbond. 

De tabaksfabrikanten staan niet te juichen dat de dampers het roken weer oppakken. Alle grote producenten hebben veel geld geïnvesteerd in rookvrije alternatieven. Het wordt moeilijker voor Imperial Brands om e-sigaret ‘Blu’ te lanceren, zegt een woordvoerder. Hij spreekt van een “paniekreactie die nergens voor nodig is”.

Ook e-sigaretproducent Jan Hein van Erp snapt niet waarom zijn product het moet ontgelden. “Het is gezonder en goedkoper.” Zijn Zensations liggen in tweeduizend winkels en worden frequent gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. “Er zitten geen schadelijke stoffen in. Nicotine zit van nature ook in broccoli.”

Vanuit China
Beeld ANP

Waarschuwing

Artsen zijn echter niet onder de indruk. “De e-sigaret werkt niet beter dan andere methodes voor stoppen met roken”, zegt longarts Leon van den Toorn. Er zijn goede redenen om dit product niet te omarmen, vindt hij. “We weten nog niet goed wat de gevolgen zijn op de langere termijn.” Het is dezelfde waarschuwing die tien jaar geleden ook al klonk.