Direct naar artikelinhoud
VoetbalUpdate

Bulgaarse regering wil ontslag van bondsvoorzitter na apengeluiden en Hitlergroet in Bulgarije-Engeland (0-6)

Bulgaarse fans brengen de Hitlergroet tijdens de wedstrijd.Beeld Getty Images

De interland Bulgarije – Engeland (0-6) is in de eerste helft twee keer stilgelegd vanwege racistische spreekkoren, gericht tegen donkere spelers van Engeland. Het scheelde weinig of de wedstrijd was gestaakt. De Bulgaarse regering wil het ontslag van bondsvoorzitter Mihailov.

Een aantal plaatsen in het grote stadion was al voor straf leeg gebleven, vanwege eerdere incidenten. De taferelen maandag waren afzichtelijk. Zo verschenen op social media foto’s van Bulgaarse supporters die de Hitlergroet brachten en waren vrijwel voortdurend racistische spreekkoren te horen, onder meer zogenoemde apengeluiden. Engelse supporters antwoordden met gezang over ‘racist bastards’.

Engeland won simpel, op weg naar plaatsing voor het EK, maar het voetbal verloor in Sofia. Vooraf was gesproken over wat te doen bij racistische uitingen. Uiteindelijk werd het duel twee keer stilgelegd. Na de eerste keer riep de omroeper dat de wedstrijd gestaakt zou worden, als het zo zou doorgaan. Dat gebeurde nochtans niet, al voerde scheidsrechter Bebek kort voor rust overleg met de Engelse bondscoach Southgate. Mogelijk wilde die doorspelen, om ‘gewoon’ de punten mee te nemen. Oekraïne plaatste zich voor het EK, dankzij een zege (2-1) op Europees kampioen Portugal.

De Engelse spelers vieren de overwinning in Bulgarije.Beeld EPA

Ontslag

De Engelse voetbalbond heeft via Twitter intussen afkeurend gereageerd op het racistische gedrag van de Bulgaarse fans. “We kunnen inderdaad bevestigen dat spelers van onze ploeg racistisch zijn bejegend. Dit is onaanvaardbaar, op welk niveau dan ook, en onze focus gaat in de eerste plaats naar de ondersteuning van de geviseerde spelers en stafleden. Jammer genoeg is het niet de eerste keer dat dit gebeurt, er is geen plaats voor dit soort gedrag in onze samenleving, laat staan in het voetbal. Wij vragen de UEFA dan ook om dit zo snel mogelijk te onderzoeken”, luidde het statement.

Twitter bericht wordt geladen...

De Bulgaarse regering heeft Borislav Mihailov, de voorzitter van de voetbalbond (BFU) van het land, gevraagd om op te stappen. 

Minister van Sport Krassen Kralev communiceerde de oproep enkele uren na de wedstrijd. De regering wil de banden met de BFU doorknippen en de financiële steun opzeggen, tot Mihailov opstapt. De oproep komt rechtstreeks van eerste minister Boyko Borissov, zelf een gepassioneerde voetbalfan. Voor de wedstrijd van maandag waren al enkele gedeeltes van het stadion gesloten, als sanctie van de UEFA wegens racisme van de Bulgaarse supporters tijdens de interlands van juni tegen Kosovo en Tsjechië.