Direct naar artikelinhoud
VRT

Vakbonden VRT dienen stakingsaanzegging in

Vakbonden VRT dienen stakingsaanzegging in

De drie vakbonden bij de VRT - ACOD, VSOA en ACV - hebben een stakingsaanzegging ingediend. Ze gaan niet echt staken, maar steunen de directie van de openbare omroep bij haar onderhandelingen met de Vlaamse regering. Dat bevestigt Wies Descheemaeker van ACOD.

De aanzegging geldt vanaf vandaag en duurt tot eind januari 2020. “Het is niet de bedoeling om meteen te staken, maar we willen onze directie steunen in de onderhandelingen met de Vlaamse regering om de aangekondigde besparingen ongedaan te maken”, benadrukt Descheemaeker. “Wij en de directie zijn bezorgd om de continuïteit op het scherm, op de radio en op internet. Daarom gaan we niet meteen over op concrete stakingsacties.”

Als de bonden merken dat de onderhandelingen niet de juiste weg op gaan, kunnen ze alsnog beslissen om over te gaan tot harde acties. Die zullen dan wel een impact hebben op de normale werking van de VRT.

De directie van de openbare omroep trok vorige week aan de alarmbel. In een interne communicatie aan het personeel zei de VRT-top dat de omroep meer moet besparen dan aanvankelijk gedacht. “Volgens de begrotingscijfers gaat het om 2,4 miljoen euro in 2020, jaarlijks oplopend tot 12 miljoen euro in 2024. Maar er is meer: door onder meer de niet-indexering van de dotatie en de vergrijzingskosten loopt de totale besparing op tot meer dan 40 miljoen euro in 2024", schreef CEO Paul Lembrechts.

In het hoofdstuk media in het Vlaamse regeerakkoord staan een reeks duidelijke richtlijnen voor de VRT. Zo moet de openbare omroep evolueren naar “een moderne, slanke en slagkrachtige” mediaorganisatie.

Op het bot

“Onze mensen zijn net als de directie enorm geschrokken. Maar laat het duidelijk zijn: het personeel staat als één man achter de onderhandelaars van onze directie,” zegt Descheemaeker nog. 

“Iedereen is overtuigd dat de ondergrens echt bereikt is”, klinkt het bij Lut Gouwy van VSOA. “We zitten echt op het bot. Als we alles moeten uitvoeren wat in het regeerakkoord staat, wordt onze werking serieus aangetast. We gaan er voorlopig van uit dat we het tij kunnen keren en dat er geen jobs sneuvelen. De regering schuift heel veel taken naar voren voor de VRT, maar ze vergeet dat we heel veel van die dingen nu al doen.”

Lees ook: Meer slagkracht met minder geld: VRT moet evolueren naar slanke organisatie

‘Onaanvaardbaar scenario’

Niet alleen de directie en de bonden bij de VRT zijn bezorgd, ook de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) maakt zich grote zorgen over de toekomstplannen van de nieuwe Vlaamse regering voor de VRT en meer bepaald de informatieopdracht van de openbare omroep. “Het financiële afbouwscenario dat is uitgewerkt, is voor ons onaanvaardbaar”, zei Pol Deltour, nationaal secretaris van de VVJ.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) heeft begrip voor de bezorgdheden van de medewerkers en de vakbonden van de VRT en roept op tot een constructieve dialoog.

“In het kader van de begrotingsbesprekingen en de nieuwe beheersovereenkomst wordt er in overleg met VRT bekeken hoe er concrete invulling gegeven kan worden aan het Vlaams regeerakkoord en hoe de besparingen het best gerealiseerd worden”, aldus Dalle. De minister wijst erop dat de VRT een apart besparingstraject opgelegd krijgt dat afwijkt en minder is dan de generieke besparingen van 6 procent.

Dalle denkt dat de VRT de besparingen in eerste instantie met natuurlijke afvloeiingen kan opvangen. De minister wil ook een overleg met de VVJ.