Direct naar artikelinhoud
Catalonië

Algemene staking in Catalonië: afgelaste vluchten en geblokkeerde wegen

Beeld van de vroege vrijdagochtend in Barcelona.
Beeld AP

In Catalonië is vrijdag een algemene staking begonnen, op de vijfde dag van de protesten tegen de veroordeling van negen prominente Catalaanse separatisten. In de hele regio blokkeren demonstranten de wegen, en in Barcelona staat een massamanifestatie gepland.

en

De duizenden separatisten die sinds woensdag op weg zijn richting Barcelona zullen vrijdag de stad binnenstromen, en in afwachting van de manifestatie daar zijn verschillende hoofdstraten al afgesloten voor het verkeer.

In de Seat-fabriek nabij Barcelona wordt niet gewerkt vandaag, en meerdere vestigingen van de Catalaanse supermarktketen Bonprue bleven vrijdag dicht.

Op de luchthaven van Barcelona werden tientallen vluchten afgelast, vooral van luchtvaartmaatschappijen Iberia en Vueling. De treinen rijden normaal, maar in het centrale station van Barcelona is extra veiligheidspersoneel ingezet.

Rellen

Afgelopen nacht ontaardden de protesten in de Catalaanse hoofdstad opnieuw in rellen. Demonstranten gooiden volgens lokale media afgelopen nacht opnieuw voetzoekers en stenen naar de agenten. Ook staken ze opnieuw afvalcontainers en tafels en stoelen van cafés in brand. Na middernacht waren volgens een lokale zender nog duizenden onafhankelijkheidsstrijders op straat in de regionale hoofdstad. Ook in de andere Catalaanse steden Girona en Lleida vonden demonstraties plaats.

De politie slaagde er volgens de lokale media afgelopen nacht wel in om de Catalaanse onafhankelijkheidstrijders en extreemrechtse demonstranten bij elkaar weg te houden. Gisteren doken video's op waarop te zien is hoe extreemrechtse aanhangers de betogers met knuppels in elkaar slaan.

Rellen
Beeld AP
Lees ook
Beeld AFP

Intussen laat de burgemeester van Barcelona, Ada Colau, weten dat de schade na de rellen in de stad nu al bijna een miljoen euro bedraagt. In de nacht van woensdag op donderdag staken radicale actievoerders 400 vuilcontainers in brand. De totale schade van de laatste woelige protestnacht wordt geschat op een half miljoen. Bij eerdere protesten werd er ook al voor 320.000 euro schade aangericht en staken actievoerders 250 containers in brand.

Volgens de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska zijn in Catalonië 97 mensen opgepakt sinds het begin van de manifestaties. Ook zijn 194 agenten gewond geraakt.

Beeld van de vroege vrijdagochtend in Barcelona.Beeld AP
Lees ook
Beeld AP
Lees ook
Beeld REUTERS