CD&V blijft ijveren voor Arco-oplossing, maar kandidaat-voorzitters verdeeld over de methode

CD&V blijft ijveren voor een regeling voor de Arco-coöperanten die geld hebben verloren bij het faillissement van Dexia in 2011. De 7 kandidaat-voorzitters hebben over de zaak een fiche gekregen van de partijtop, schrijft De Tijd. Al zijn niet alle kandidaat-voorzitters het eens of de kwestie op de federale onderhandelingstafel en in het volgende regeerakkoord moet komen.

Volgens kandidaat-voorzitter Walter De Donder is er een "eensgezind standpunt" over Arco. Dat zei hij In "De ochtend" op Radio 1. "Er is gezegd aan de mensen dat we een regeling gaan treffen, dan moeten we dat doen. Er is intussen een uitspraak geweest van het Europees Gerechtshof in Luxemburg dat zegt dat staatssteun in die zin juridisch draagvlak heeft. Dus leggen we dat opnieuw op tafel en is het een zaak om daarover een meerderheid te vinden", aldus kandidaat-voorzitter Walter De Donder.

Evident zal dat niet zijn. N-VA en Open VLD zijn bijvoorbeeld een koele minnaar van een regeling voor de Arco-coöperanten, ze stellen zich vragen bij de juridische haalbaarheid ervan. Kandidaat-voorzitter De Donder beseft dat het moeite zal kosten. "In dit dossier zal CD&V altijd een beetje verliezen", stelt hij." Als we iets doen voor de gedupeerden, zullen diegenen die niet betrokken zijn ons verwijten dat we iets doen. Doen we niets, dan zullen we schuldig zijn voor de gedupeerden."

In Knack zegt ook kandidaat-voorzitter Vincent Van Peteghem dat de volgende federale regering sowieso met Arco zal geconfronteerd worden en dat de kwestie opnieuw op tafel zal komen. “Maar dat moet zonder politieke ruilhandel gebeuren”, stelt hij. CD&V heeft in de vorige regering al genoeg onderhandeld om Arco op tafel te leggen, kunnen we daarin verstaan.

"Geen marsorder"

De nota vanuit de partijtop is "geen marsorder", verduidelijkt Raf Terwingen, ook kandidaat-voorzitter bij CD&V. "Het is eerder een toelichting die duidelijk moet maken, ook aan de kandidaten die misschien niet helemaal niet mee waren met het dossier, wat de juridische situatie is."

Terwingen wil dat er een oplossing komt. "Maar de inschrijving in een regeerakkoord heeft tot op heden niet tot een oplossing geleid. Het lijkt me dat de andere partijen dat niet gunnen aan één van de partijen. Politiek raakt het niet opgelost, het moet juridisch bekeken worden." Terwingen vindt het dan ook geen goed idee dat sommige andere kandidaat-voorzitters zeggen dat het op de tafel van de federale regeringsonderhandelingen moet komen. Ook kandidaat-voorzitter Sammy Mahdi reageert: "We hebben ons best gedaan, maar we mogen de Arco-gedupeerden niet blijven geselen".

Niet iedereen binnen CD&V lijkt gelukkig met de gang van zaken. Zo plaatste Kamerlid Jef Van den Bergh het volgende op Twitter: "Ja, het was hoog tijd om nog eens goed in eigen voet te schieten..." Open VLD'er Vincent Van Quickenborne trad hem bij.

Arco?

Arco is het vehikel waarmee de christelijke arbeidersbeweging participeerde in Dexia, de bank die in 2011 over de kop ging. Daarbij zagen 800.000 Arco-coöperanten zo'n 1,5 miljard euro in rook opgaan. Veel van de gedupeerden maken deel uit van het traditionele CD&V-kiespubliek. CD&V heeft altijd beloofd dat die Arco-coöperanten deels vergoed zouden worden, maar daar kwam tot nu toe niets van in huis.

Na de ondergang van Dexia besliste de toenmalige regering om de coöperanten te vergoeden, maar in 2016 oordeelde het Europees Hof van Justitie dat die garantieregeling in strijd was met de Europese regels rond staatssteun, wat de Europese Commissie eerder ook al had geconcludeerd. CD&V is blijven ijveren voor een oplossing. De kwestie stond in het vorige regeerakkoord en het werd ook verschillende keren opgenomen in de zomerakkoorden van de regering-Michel.

In december vorig jaar besliste het Gerecht van de Europese Unie dat de Europese Commissie destijds haar boekje te buiten is gegaan door niet alleen te oordelen dat de eerste garantieregeling verboden staatssteun was, maar ook een verbod op te leggen om de Arco-coöperanten rechtstreeks te vergoeden via een alternatieve regeling. Het is die uitspraak die CD&V sterkt in de overtuiging dat een plan-B nog mogelijk is.

Meest gelezen