© BELGAIMAGE

Wout van Aert na val in de Tour: “Ik word angstig als ze snel door een bocht gaan”

Wout van Aert kampt nog steeds met de naweeën van zijn val in de Ronde van Frankrijk. Niet alleen gaat zijn revalidatie niet zo snel als gehoopt, hij heeft er ook mentaal wat aan overgehouden. “Een trauma”, noemt hij het zelf in De Zondag. De drievoudig wereldkampioen veldrijden laat zich nu mentaal begeleiden. “Ik had dat beter al wat vroeger gedaan.”

Wim Conings

Groot nieuws begin september. Wout van Aert zat weer op de fiets. Een tochtje van 7,5 kilometer, zijn eerste sinds zijn val in de tijdrit van de Ronde van Frankrijk twee maanden eerder. Koersminnend Vlaanderen keek al uit naar de comeback van Van Aert, maar daar is voorlopig nog steeds geen sprake van. In De Zondag vertelt de drievoudige wereldkampioen veldrijden dat de revalidatie veel trager gaat dan hij wil. Of hij dit jaar nog in actie komt, is twijfelachtig. “Ik wilde op een deftig niveau zijn tegen het WK, maar weet niet of dat op dit moment realistisch is.”

Van Aert heeft ook ontdekt dat de schade na zijn val in de Tour niet alleen fysiek is. “Ik merkte dat als ik naar koersen keek, ik angstig werd als ze snel door de bocht gingen. Ik ging ervan uit dat ik geen problemen zou hebben na die val, maar blijkbaar is dat toch wel een trauma.” Van Aert laat zich daarvoor nu begeleiden bij mental coach Rudy Heylen. “Ik heb lange tijd gedacht dat dat niet nodig was, maar ben nu toch al een paar keer geweest. Ik had dat beter al wat vroeger gedaan.”

© Olivier Matthys

De man uit Lille moest deze week ook naar de arbeidsrechtbank van Mechelen, waar het geschil met ex-team Sniper Cycling van Nick Nuyens wordt uitgevochten. Van Aert nam ontslag om “dringende reden”, de tegenpartij spreekt van contractbreuk en vroeg dinsdag 1,1 miljoen euro schadevergoeding. “Dat was voor mij ook even schrikken”, aldus Van Aert. “Als je dat op tafel moet leggen, moet je meteen je huis verkopen, een paar zelfs. Ik heb dat bedrag in al die jaren ook nooit verdiend en ik ben ook niet akkoord hoe de tegenpartij dit heeft berekend.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen