Direct naar artikelinhoud
Tv & Cultuur

Politici krijgen ‘shocktherapie’ in VTM-programma: ‘Ze waren er niet allemaal blij mee’

Politici krijgen ‘shocktherapie’ in VTM-programma: ‘Ze waren er niet allemaal blij mee’
Beeld Make Belgium Great Again

Het VTM-programma Make Belgium Great Again paste gisteravond ‘shocktherapie’ toe op vijf prominente politici. Het vijftal werd geconfronteerd met meer dan 500 nabestaanden van verongelukte fietsers. Blij waren ze daar niet mee.

Update

Toppolitici reageren op de ‘shocktherapie’ van VTM: ‘We voelen ons voor schut gezet’

Make Belgium Great Again bracht het verhaal van Leen Scheymans. Ze verloor op 13 november 2012 haar zoon Joeri (21) aan de Leuvense Rennessingel. De jonge fietser werd aangereden op het fietspad. Door de verkeerssituatie daar gebruiken veel automobilisten dat pad als een soort invoegstrook. Scheymans ijverde voor een kleine ingreep om de gevaarlijke situatie te wijzigen. Toen ze drie jaar later terugkeerde, zag ze er politie en een tentje staan. Er was op dezelfde plek weer een dode gevallen. Haar verdriet zette zich om in woede. Bijna negen jaar later is er nog altijd niks veranderd.

Na de getuigenis zag je vier politici - Meyrem Almaci (Groen), Alexander De Croo (Open Vld), Hilde Crevits (CD&V) en John Crombez (s.pa) - arriveren bij het Kasteel Kruikenburg in Ternat. De programmamakers hadden hen officieel uitgenodigd voor een ‘gezellige fietstocht’. De tocht begon in het groen en leidde hen dan plots langs een aantal ‘moordstrookjes’ in de streek. Onderweg pikte uittredend mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) aan. De finish lag in een weide, niet veel verderop. Daar wachtte de politici een ijzingwekkende confrontatie. Langs de weg stonden meer dan 500 nabestaanden van verongelukte fietsers hen op te wachten. Allen in een wit T-shirt. Sommigen met het portret van hun overleden kind. De vijf politici moesten door die ‘erehaag’ en vervolgens luisteren naar enkele toespraken waarin zij niet gespaard werden. De sfeer was kil. Het vijftal incasseerde. “Shocktherapie”, noemde VTM het.

“We wilden niet zomaar een item maken over verkeersveiligheid”, zegt Ellen Vanhove, hoofd van de redactie. “We wilden impact hebben. Dus moesten we met iets ‘strafs’ komen. De politici waren daar achteraf niet allemaal even gelukkig mee.”

Van de deelnemende politici wou enkel Crevits reageren via haar woordvoerster. “Ik was diep onder de indruk. Uiteraard heb ik begrip voor de vraag voor een hoger budget. Dat komt er.”