Direct naar artikelinhoud
Parachutemoord

Els Clottemans zet eerste stappen om gevangenis vervroegd te verlaten

Els Clottemans.Beeld BELGA

Els Clottemans (35), die in 2010 tot dertig jaar cel werd veroordeeld voor de beruchte ‘parachutemoord’, wil de gevangenis verlaten. Ze heeft in juni een aanvraag ingediend om vervroegd vrijgelaten te worden. Volgende week dinsdag wordt haar verzoek behandeld in de strafuitvoeringsrechtbank. Dat schrijven de Mediahuiskranten. 

en

Els Clottemans werd in 2010 veroordeeld tot 30 jaar cel voor de ‘parachutemoord’ op haar liefdesrivale Els Van Doren in 2006, maar heeft altijd ontkend dat ze de parachute van Van Doren had gesaboteerd, waardoor die bij een sprong te pletter viel. Na een gemediatiseerd proces werd de vrouw zonder materieel bewijs tegen haar veroordeeld, wat voor veel ophef zorgde: er werd zelfs betoogd voor Clottemans’ vrijspraak. 

Nu ze een derde van haar straf heeft uitgezeten, komt de vrouw uit Ternat in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Dat zou ten vroegste in september volgend jaar kunnen gebeuren. Vorige week verliet de inmiddels 35-jarige vrouw de gevangenis al enkele uren om therapeutische begeleiding te zoeken.

Schuldinzicht

Uitgaansdagen of permissies zijn een gebruikelijke eerste stap in het reclasseringsplan en een test voor gedetineerden die het (mogelijke) einde van hun straf naderen.

De grote vraag is of Clottemans voor de strafuitvoeringsrechtbank de moord op Van Doren nu wél zal willen toegeven. Van een gevangene die vervroegd wil vrijkomen, wordt verwacht dat hij of zij schuld­inzicht toont. Nood­zakelijk is dat echter niet.