Günther Schabowski (links) tijdens de persconferentie waarop hij zijn cruciale vergissing maakte. Enkele uren later gingen de Oost-Duitsers massaal de Muur over.
Volledig scherm
Günther Schabowski (links) tijdens de persconferentie waarop hij zijn cruciale vergissing maakte. Enkele uren later gingen de Oost-Duitsers massaal de Muur over. © RV/REUTERS

Hoe de Berlijnse Muur eigenlijk per ongeluk viel: na vergissing van één man

Het is exact 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel, de 43 kilometer lange afscheiding van beton en prikkeldraad die de Duitse hoofdstad in tweeën verdeelde. Het westen was meer dan 28 jaar een onderdeel van de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) geweest, het oosten van de Duitse Democratische Republiek (DDR), waar de Sovjet-Unie de plak bleef zwaaien. Op de avond van 9 november 1989 zou alles van het ene moment op het andere veranderen. En aan de basis lag de vergissing van één man.

10 reacties

  • Heidi Werbrouck

    4 jaar geleden
    Geen appelen met peren vergelijken Leo! Berlijn was en is ten eerste een stad, geen land en ten 2e was de muur er niet om vreemdelingen buiten maar om eigen bevolking binnen te houden. Een beetje geschiedenis leren en je begrijpt misschien het verschil.
  • kris vdnees

    4 jaar geleden
    Beste piet dit gaat over geschiedenis. Belangrijk voor al die na ons komen. Bedoel je dan dat men moet vergeten wst er in de grote oorlogen gebeurde? ... Er komt misschien een dag dat we in de toekomst de dag gaan herinneren waarop nva het land financieel de verdoemenis in hielp. Wel naar die 5, 10, 20, .. jaar wil ik niet uitkijken
  • Frank Coussement

    4 jaar geleden
    @ Piet Fluwijn. Je bent Pearl Harbor nog vergeten.
  • diederik van overstraeten

    4 jaar geleden
    Wij worden hier ook van alles wijsgemaakt, kwestie van er in mee te gaan of niet
  • Mario Vanbergen

    4 jaar geleden
    Het begin van alle ellende