Gekookte tomaten stimuleren sperma

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Een voedingssupplement uit gekookte tomaten geeft de kwaliteit van zaadcellen een boost. Dat schrijven wetenschappers in The European Journal of Nutrition.

De zaadcellen van mannen die regelmatig het tomatenextract namen, zwommen sneller en hadden minder vormafwijkingen dan ‘normaal’ sperma. Het middel wordt gepromoot als een oplossing voor vruchtbaarheidsproblemen.

Aan de basis ligt de stof lycopeen. Die geeft tomaten hun rode kleur, maar ze moet chemisch worden aangepast opdat het menselijk lichaam ze gemakkelijk kan opnemen. Het middel werd geëvalueerd in een klassieke dubbelblinde studie met een placebo. De onderzoekers claimen dat ze ‘van hun stoel vielen’ toen ze hun resultaten zagen.

Niet alle voedingssupplementen hebben een aantoonbaar effect. Onderzoeker Davy Vancampfort (KU Leuven) werkte mee aan een overzichtsstudie in World Psychiatry die naging welke supplementen nuttig kunnen zijn voor de mentale gezondheidszorg. Ze bevestigde dat de meeste stoffen geen merkbaar effect hebben. Maar er zijn een paar opvallende uitzonderingen. Zo zouden omega 3-supplementen de symptomen van depressie helpen verlichten bij mensen die ook antidepressiva nemen. Iets vergelijkbaars geldt voor het aminozuur N-acetylcysteïne bij schizofrenie en stemmingsstoornissen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content