Voormalig Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras werd in mei verkozen als Europees parlementslid, maar kan niet zetelen.
Volledig scherm
Voormalig Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras werd in mei verkozen als Europees parlementslid, maar kan niet zetelen. © afp

Opsteker voor Catalaanse separatisten: “Voor zitting in EU-parlement geen nationale eed nodig”

De Catalaanse separatist Oriol Junqueras had na de verkiezingen van 26 mei erkend moeten worden als Europees parlementslid. Dat is de mening van de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie. Junqueras, die verkozen werd, mocht van Spanje de gevangenis niet verlaten om in Madrid een nationale eed af te leggen en kon daardoor ook niet zetelen. Maar het is enkel de kiezer die bepaalt of iemand Europees parlementslid wordt, en niet de lidstaat, zegt de advocaat-generaal van het Europese Hof nu.

1 reactie

  • Guy Verstraeten

    4 jaar geleden
    Dat betekent dat indien hij niet wedderrechtelijk tegengehouden geweest was door de Spaanse overheid om in het europese parlement te zitten, hij nu in het europees parlement zou zitten, immuniteit zou genieten en niet in de gevangenis zou wegkwijnen. Dus de Spanjaarden overtreden de wet en de verkozene is niet enkel de dupe maar blijft in de gevangenis zitten. En Europa doet ook hier weer niets, onrecht loont.