Vakbonden en directie De Lijn bereiken akkoord na tien dagen staking

© BELGA

Directie en vakbonden bij De Lijn Vlaams-Brabant hebben donderdagochtend een akkoord bereikt over het sociaal conflict, waarvoor sinds vorige week dinsdag gestaakt werd door een deel van de chauffeurs en personeel in de technische diensten. Vanaf morgen/vrijdag zullen de bussen weer normaal rijden. Het akkoord heeft de goedkeuring van de drie vakbonden.

gjs, blg

In het akkoord belooft de directie aanpassingen aan de planning voor chauffeurs en controleurs. Wijzigingen aan werkroosters voor de volgende dag kunnen ten laatste om 12 uur aan de betrokkene gemeld worden. Er komt met het oog op de berekening van de lonen ook een nauwkeurigere ‘puntering’ voor de werkelijk gewerkte uren. De loonadministratie van De Lijn belooft een snellere oplossing voor fouten in de berekening van het loon en vergoedingen. Alle geplande verloven in deze provincie zijn goedgekeurd tot en met 31 december.

De onderhandelingen donderdagmorgen in Leuven duurden nauwelijks een uur. De directie kon zich met name vinden in de aanpassingen die de vakbonden woensdag al hadden voorgesteld aan het voorstel dat de directie de dag voordien had overgemaakt na afloop van de verzoeningsvergadering. De directie was woensdag evenwel vertegenwoordigd door iemand die geen mandaat had om te onderhandelen.

De Lijn waarschuwt reizigers dat er donderdag nog hinder kan zijn, maar verwacht dat de bussen vanaf morgen/vrijdag weer normaal zullen rijden.

ACOD: “Eerste aanzet”

“Het akkoord is een eerste aanzet en het kan altijd beter, maar het grote pluspunt is dat de directie eindelijk de problemen bij het personeel erkend heeft en zich niet langer kan verschuilen achter een ‘ik weet van niets’ zoals directeur-generaal Kesteloot op tv verklaarde”, reageert vakbondssecretaris Marcel Conters (ACOD).

Hij verwijst naar de massale steun aan de syndicale eisen vanwege het personeel van De Lijn tijdens de stakingsactie in Vlaams-Brabant en de rest van Vlaanderen. “Dit moet een heel belangrijk teken zijn aan het management dat er wel degelijk veel onrust en onvrede is bij chauffeurs en personeel van technische diensten”, aldus de vakbondsman.

“Wij hopen ook dat De Lijn nu eindelijk meer zal investeren in het personeel en niet alleen in infrastructuur zoals de aankoop van nieuwe autobussen”, aldus Conters, die de directie voorts nog waarschuwt “dat de vakbonden erop zullen toekijken dat de afspraken nageleefd worden”.

AVC: “Weinig opgeleverd”

Ook na het bereiken van het akkoord bij De Lijn donderdag vraagt het ACV zich af “wat deze langdurige stakingsactie in Vlaams-Brabant heeft opgeleverd”. “Heel wat zaken die in dit akkoord staan waren immers tijdens voorafgaandelijk overleg al toegezegd door de directie”, aldus vakbondssecretaris Jo Van der Herten (ACV).

“De staking heeft ook nodeloos lang geduurd. Al vorige week donderdag lag een ontwerpakkoord voor dat dinsdag na de verzoeningsvergadering op basis van onze suggesties nog bijgewerkt werd. ACOD en ACLVB hebben daar woensdag nog hier en daar nog een woord en een komma aan veranderd om uiteindelijk samen met ons vandaag/donderdag de tekst te tekenen”, aldus Van der Herten.

“Dit is een staking met grote financiële repercussies zowel voor De Lijn, de reizigers als ook de stakende personeelsleden, terwijl hetgeen aan de onderhandelingstafel bereikt werd in de praktijk weinig voorstelt”, aldus de ACV-er. Als hoofdschuldige voor dit alles wijst Van der Herten naar de socialistische vakbond ACOD.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen