Jonas Hamers / ImageGlobe

Leuven herdenkt slachtoffers van strijd voor algemeen enkelvoudig stemrecht in België

In Leuven zijn de slachtoffers van de strijd voor de invoering van het algemeen enkelvoudig stemrecht in België herdacht. Dat gebeurde met een herdenkingsoptocht door de straten van de binnenstad. Alle mannen mochten dag op dag honderd jaar geleden voor het eerst naar de stembus.

Het algemeen enkelvoudig stemrecht in ons land bestaat exact honderd jaar. Mannen mochten op 16 november 1919 voor het eerst gaan stemmen. In drie stakingsgolven (1893, 1902 en 1913) had vooral de socialistische beweging voor het afdwingen van dat stemrecht een bijwijlen bloedige strijd geleverd. In de straten van Leuven vielen op 18 april 1902 zes doden en veertien gewonden onder de kogels van de burgerwacht.

De socialistische beweging in Vlaams-Brabant heeft de mijlpaal in de nationale politieke geschiedenis deze week uitgebreid herdacht. Het orgelpunt was een herdenkingsoptocht door de straten van Leuven. Bij de verschillende monumenten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de strijd werd hulde gebracht.

Het was een initiatief van de SP.A Vlaams-Brabant, de SP.A Leuven, Curieus Vlaams-Brabant, ABVV Vlaams-Brabant, Linx+ Vlaams-Brabant en de Socialistische Mutualiteit Vlaams-Brabant. Er waren toespraken van Rudy De Leeuw, ex-topman van het ABVV, en Jeff Jonckers van ABVV-jongeren.

Een van de drijvende krachten achter de herdenking was Louis Tobback, de gewezen SP.A-burgemeester van Leuven. "Vandaag vinden we het vanzelfsprekend dat iedereen ouder dan 18 jaar bij verkiezingen zijn of haar politieke voorkeur kan uiten", zegt Tobback. "Alle volwassen mannen kregen honderd jaar geleden die kans volgens het principe van één man en één stem. Pas dertig jaar later kregen ook vrouwen stemrecht. De stembusgang van 1919 was een kantelpunt in de politieke geschiedenis van België."

Meest gelezen