Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Magnette blijft lonken naar paars-groen, maar zegt dat niet hardop

Paul Magnette.Beeld Tim Dirven

Zoals verwacht mag informateur Paul Magnette verlengingen spelen. De PS-voorzitter krijgt een week extra om een onderhandelingsbasis voor een nieuwe regering te vinden. Hij lonkt nog steeds naar paars-groen.

“Ondanks reële en talrijke moeilijkheden is er een echte dialoog op gang gekomen”, zei Paul Magnette op een persconferentie. De informateur wil nu “stap voor stap een consensus bouwen” rond een inhoudelijk kernprogramma. “Ik hoop dat de partijen beseffen dat we geen drie of zes maanden meer rond de tafel kunnen zitten om echt te beginnen praten.”

In theorie moet Magnette alle mogelijke coalities onderzoeken. In de praktijk probeert hij de levensvatbaarheid van een paars-groene regering te bepalen. De paars-gele formatie is begin deze maand afgesprongen. De inhoudelijke afstand tussen N-VA en PS blijkt te groot. Volgens Magnette maken vooral de communautaire eisen van N-VA een samenwerking onmogelijk.

Het doel van Magnette is duidelijk: CD&V en Open Vld ervan overtuigen om paars-groen minstens een kans te geven. De socialist moet daarvoor uiterst behoedzaam te werk gaan. Door rond zes inhoudelijke thema’s te werken – werkgelegenheid, migratie, armoedebestrijding, veiligheid, klimaat en overheid – probeert hij CD&V en Open Vld organisch aan zich te binden.

Tegelijk wordt N-VA galant maar onherroepelijk richting de uitgang geduwd. “We zitten in een moeilijke situatie en om een oplossing te vinden zal dit van elke partij politieke moed vergen”, vertelde Magnette op zijn persconferentie. “Zoals Winston Churchill zei: een pessimist ziet een probleem in elke mogelijkheid. Een optimist een mogelijkheid in elk probleem.”

CD&V

Het is echter de vraag of Magnette aan een week tijd genoeg heeft om CD&V en Open Vld te engageren voor paars-groene onderhandelingen. Wellicht niet, lijkt het antwoord. 

De christendemocraten zitten midden in een chaotische voorzittersverkiezing. Pas op 6 december zal duidelijk zijn wie voortaan het hoogste woord voert binnen de partij: jongeling Sammy Mahdi of havenbaas Joachim Coens. Geen van beiden lijkt van plan om informateur Magnette meteen in de armen te springen. 

CD&V
Beeld BELGA

Ook binnen Open Vld blijven de meeste zwaargewichten voorstander van een paars-gele formule. De paars-groene liefdesverklaring van Gents burgemeester Mathias De Clercq heeft daar maar weinig aan veranderd. N-VA zelf bekijkt de opdracht van Magnette ondertussen “als een toeschouwer”. De partij wil de deur voor paars-geel voorlopig niet officieel dichtslaan. Dat zou een cadeau zijn voor de socialist. Er blijven dus gesprekken tussen N-VA en PS, maar momenteel gaan die nergens naartoe.

Magnette: “N-VA, CD&V en Open Vld hebben al mijn uitnodigingen aanvaard. Ik heb diepgaande discussies met hen gehad over mijn voorstellen. (...) Maar over het communautaire spreken we niet. Daar is geen tweederdemeerderheid voor.”