Direct naar artikelinhoud
Donald Trump

Wilde speculaties na onverwacht ziekenhuisbezoek van Trump, Witte Huis reageert

Archiefbeeld.Beeld EPA

Een onaangekondigd, onverwacht bezoek zaterdag van president Trump (73) aan het ziekenhuis, roept al dagen vragen op. Het Witte Huis zag zich maandagavond gedwongen om voor de zoveelste keer te benadrukken dat er écht niets aan de hand is met de president.

“De president had geen pijn op de borst. Ook werd hij niet behandeld of onderzocht vanwege een spoedsituatie”, schreef Trumps dokter Sean Conley maandagavond op geruststellende toon in een brief. Na dagen van berichten en speculaties in de media, trommelde het Witte Huis Conley op om de Amerikanen te verzekeren dat hun president zich kiplekker voelt.

President Trump komt zaterdag aan bij het militaire ziekenhuis Walter Reed in Maryland.Beeld REUTERS

Maar de “routinecontrole” waarover Conley sprak, kwalificeerde de voormalige arts van vicepresident Dick Cheney als “zorgwekkend”. “Dat de president, die in het Witte Huis toegang heeft tot alle medische voorzieningen, op een zaterdag onaangekondigd naar het ziekenhuis moet rijden, is verontrustend”, aldus cardioloog Jonathan Reiner, werkzaam bij het ziekenhuis van The George Washington University. “Het is niet logisch. Er moet een aanleiding zijn geweest.”

Trump verliet zaterdagmiddag plotseling het Witte Huis, gekleed zonder das. Even later dook hij op in Walter Reed, het militaire ziekenhuis iets buiten Washington waar presidenten worden behandeld. Het medische bezoek riep direct vragen op, omdat het niet in zijn agenda voor die dag stond. De media die hem altijd volgen, mochten het bezoek pas melden toen Trump in Walter Reed was aangekomen. Het ziekenhuispersoneel was ook niet ingelicht dat de president zou verschijnen.

Twitter bericht wordt geladen...

‘Snel onderzoekje’

Trump vertrok bovendien per presidentiële colonne naar het ziekenhuis, terwijl hij altijd met de Marine One-helikopter naar Walter Reed gaat voor zijn jaarlijkse medische onderzoek. Dit alles, plus het feit dat officiële bekendmakingen over Trumps ‘perfecte’ gezondheid in het verleden menig wenkbrauw deden fronzen, leidden tot veel vragen aan het adres van het Witte Huis. Maar volgens Trumps woordvoerder was er helemaal niets aan de hand.

De president had gewoon een vrij weekend, aldus Stephanie Grisham, en hij besloot een deel van zijn jaarlijkse controle die middag te doen. Waarom Trump het complete onderzoek, dat zo’n vier uur duurt, niet meteen liet uitvoeren, kon de woordvoerder niet zeggen. Volgens haar werd de president onderworpen aan een “snel onderzoekje” en werden er wat lab-tests gedaan. “Hij verkeert in goede gezondheid”, zei Grisham zondag op geruststellende toon.

Die dag reageerde de president ook voor het eerst op de berichten over zijn plotselinge bezoek aan zijn dokter. Trump zei in een tweet dat hij in het militaire ziekenhuis, waar Amerika’s oorlogsgewonden worden behandeld, de familie van een gewonde soldaat had bezocht. Aan het einde van de tweet meldde hij nog even snel zijn onderzoek. Trump: “Ik begon ook aan de eerste fase van mijn jaarlijkse medische onderzoek. Alles is goed (prima!). Volgend jaar rond ik het af.”

President Trump begin 2018 met zijn toenmalige lijfarts Ronny Jackson in ziekenhuis Walter Reed na zijn eerste presidentiële medische onderzoek.Beeld AP

Overgewicht

Dat bericht riep opnieuw vragen op. Sinds wanneer doet de president zijn check-up in fasen?, vroegen de media Grisham. Op maandag twitterde ze de brief van Trumps dokter om de Amerikanen gerust te stellen. Volgens Conley was de ‘preventieve zorg’ die iets langer dan een uur aan de president werd verleend, gewoon van tevoren gepland. “Vanwege onzekerheden over de afspraak, werd het bezoek niet in zijn agenda vermeld”, aldus de dokter.

In februari, na zijn laatste onderzoek, bleek onder andere dat Trump overgewicht had en een te hoge cholestorol maar verder in orde was. Zijn arts adviseerde de president, die houdt van hamburgers, cola en steaks, meer te bewegen. Een jaar eerder luidde het oordeel van de presidentiële dokter dat Trump, die elke dag slechts vier uur slaapt, “erg gezond is”. 

Tijdens de campagne van 2015 trok Trumps toenmalige huisarts wereldwijd de aandacht met een opvallend positieve doktersverklaring. “Zijn fysieke kracht en uithoudingsvermogen zijn buitengewoon”, schreef huisarts Jacob Bornstein. In 2018 biechtte Bornstein op dat Trump die verklaring zelf had geschreven.