Direct naar artikelinhoud
Britse verkiezingen

Britse Conservatieven laten ‘nepfactcheckers’ los op debat: ‘Trumpiaans’

Britse Conservatieven laten ‘nepfactcheckers’ los op debat: ‘Trumpiaans’
Beeld AFP

De partij van de Britse premier Boris Johnson ligt onder vuur omdat ze mensen op het verkeerde been heeft gezet op Twitter. De Conservatieven doopten tijdens het televisiedebat tussen Johnson en zijn rivaal Corbyn hun officiële persaccount om tot ‘FactcheckUK’, een valse factchecker dus.

De twitteraccount van het mediateam van de Conservatieven heet doorgaans ‘CCHQ Press’ en heeft zo’n 76.000 volgers. Tijdens het televisiedebat tussen premier Johnson en zijn linkse aartsrivaal Jeremy Corbyn veranderde echter niet alleen de naam maar ook het logo. Daardoor leek de account volgens Britse media verdacht veel op die van neutrale factcheckdiensten.

Onder meer factcheckdienst Full Fact is niet te spreken over de stunt. “Het is ongepast en misleidend van de Conservatieve persdienst om hun Twitteraccount ‘factcheckUK’ te herdopen tijdens dit debat. Verwar het alsjeblieft niet met een onafhankelijke factcheckservice zoals Full Fact, Fact Check of Fack Check NI.”

Twitter bericht wordt geladen...

Ook Twitter neemt de zaak bijzonder ernstig en zegt te zullen ingrijpen als weer zo’n stunt wordt uitgehaald. “Verdere pogingen om mensen te misleiden door geverifieerde profielinformatie te bewerken, op een manier die is gezien tijdens het verkiezingsdebat in het Verenigd Koninkrijk, zal leiden tot een doortastend corrigerend optreden”, laat de berichtendienst weten aan de BBC.

De Conservatieve partijvoorzitter James Cleverly verdedigde het besluit. “We hebben heel duidelijk gemaakt dat het een website is van de Conservatieve Partij”, reageerde hij. De omschrijving van de account luidde tijdens het debat “het factchecken van Labour door CCHQ”.

Ook de oppositiepartijen hebben kritiek geuit. Anti-brexitpartij Liberal Democrats sprak volgens de BBC over een truc “die rechtstreeks is overgenomen uit het draaiboek van Donald Trump of Poetin”. De Labourpartij van Corbyn noemde het een “lachwekkende poging kijkers van het debat bij ITV te misleiden”.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...