Een varkensstal.
Volledig scherm
Een varkensstal. © thinkstock

Helft veehouders leeft uitstootnormen niet na

Varkens- en pluimveeboeren zijn verplicht om luchtwassers te installeren, installaties die de lucht filteren waardoor de uitstoot van ammoniak met zowat driekwart terugloopt. Alleen werken die in de helft van de gevallen niet naar behoren. Dat blijkt uit controles van 56 luchtwassers door het departement Omgeving van de Vlaamse overheid.

22 reacties

  • gustaaf van bever

    4 jaar geleden
    Sneller rijk lees ik hier?? Als gebruiker weet ik echter wel dat de prijs per kilo winst erg klein is voor een varkensboer.. De megastallen werken deze boeren uit de weg...En niet de boer maakt veel winst, de tussenbedrijven wel ..
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Als je de eigen biotoop waarin je moet boeren vernietigd door overbemesting met ammoniak en stikstofoxiden dan concurreer je uiteindelijk jezelf dood, Jules Vermeers. Een beetje verstandige boer die ook op wat langere termijn denkt dan snel geldgewin zou dat moeten kunnen begrijpen.
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    In Vlaanderen zijn er ongeveer 6 miljoen varkens. En dan hebben we nog al dat ander vee, tot en met miljoenen kippen. Als er dus te veel mensen zijn volgens sommigen - en dit het klimaatprobleem tot gevolg heeft - dan zijn er zeker ook te veel varkens. Landbouw is trouwens voor de helft verantwoordelijk voor de uitstoot van stikstofoxiden en voor het grootste deel van ammoniak. Dat vernietigd de biodiversiteit bij planten en dieren door een verzuurde en te voedingsrijke bodem.
  • Ives Ameel

    4 jaar geleden
    Volledig mee akkoord maar dan moeten ze overal gaan controleren hier moet alles in orde zijn maar elders mag alle smeerlapperij en worden net als onze bedrijven ook de boeren dood geconcurreerd.
  • luk hendrickx

    4 jaar geleden
    Indien de boetes er effectief zouden zijn, zouden al die toestellen wel werken....Belgie, wetten a volonté maar toepassen, nee, dat kan men toch niet doen , meneer.