Direct naar artikelinhoud
Sport

Kampioenschap stokpaardrijden: zoals luchtgitaar, maar sportiever en minder stoer

‘Jos Verlooy’ en ‘Harry Potter’ gaan allebei door naar de finale.Beeld Tine Schoemaker

Zondag werd in Zwijnaarde de tweede selectiewedstrijd voor het Vlaams kampioenschap stokpaardrijden gereden. Wij stelden ons evenveel vragen als u, dus gingen we een kijkje nemen.

Manège De Hoefslag in Zwijnaarde. In de cafetaria kijk je uit op een van de twee binnenpistes, waar paarden en ruiters rondjes draven en galopperen. Een zondag als een andere, zou je denken. Tot plots een in prinses verklede peuter binnenstapt, met vlindertjes op haar rug en een eenhoorndiadeem in het haar. Druppelen daarna een voor een binnen: een politieagent, Zorro, Harry Potter, een beertje met witte stippen, enkele eenhoorns.

Zij dingen vandaag naar een ticket voor de finale van het Vlaams kampioenschap stokpaardrijden, eind december tijdens de kerstjumping in Mechelen. En ja, stokpaardrijden is letterlijk wat u zich erbij voorstelt: met een stokpaard – een stok met een pluchen paardenkop eraan bevestigd – tussen de benen een jumpingparcours ‘rijden’. Vereiste kwaliteiten: een gezonde portie fantasie én zelfrelativering. Het is een beetje zoals luchtgitaar spelen, maar dan sportiever en minder stoer.

Punten voor originaliteit

De wedstrijd is onderverdeeld in drie leeftijdscategorieën, ‘kids’ tot 10, ‘jonkies’ tot 17 en ‘profies’ tot 79 jaar. De hoogte van de hindernissen varieert van 20 centimeter bij de kleintjes tot 90 bij de ouderen. Dat is hoog, zeker als je die sprong moet maken met een stok tussen de dijen geklemd. 

Bij de laatste twee groepen sneuvelen dan ook behoorlijk veel balken. Zij worden enkel op tijd en het rijden van een foutloos parcours beoordeeld. 

Punten voor originaliteit
Beeld Tine Schoemaker

De allerkleinsten krijgen ook punten voor originaliteit. Zij zijn dus de enigen die verkleed de piste op moeten. Al waagt ook een enkele volwassen Sinterklaas zich aan het jumpingparcours. Een ludieke act, maar hij mag wel door naar de finale in Mechelen.

Stokpaardrijden, of ‘hobby horsing’, komt overgewaaid uit Finland, waar afgelopen juni nog een heus wereldkampioenschap werd georganiseerd. Dat event trok 400 deelnemers en 2.500 toeschouwers uit de hele wereld. In het Hoge Noorden is de sport de laatste jaren uitgegroeid van subcultuur tot heuse hype. Check op Youtube zeker ‘Hobby Horsing Revolution’, de ontroerende documentaire die de Finse Selma Vilhunen erover maakte. Intussen kreeg de rage ook in Zweden, Duitsland, Rusland en Nederland voet aan de grond.

Punten voor originaliteit
Beeld Tine Schoemaker

Internationaal toptoernooi

Het was een nieuwsbericht over dat WK in Finland dat Gunter Van Lent, voorzitter van Jumping Mechelen, op het idee bracht ook hier een kampioenschap stokpaardrijden te introduceren. “Toen ik de VLP (Vlaamse Liga Paardensport, MVS) voorstelde samen een kampioenschap te organiseren, begon iedereen natuurlijk te lachen. Maar het is een onverwacht succes.” 

En dat succes groeit. Terwijl de eerste selectiewedstrijd net geen 30 deelnemers telde, dongen er vandaag al 54 mee naar een plaats in de finale. Op 1 december volgt een derde en laatste selectie in Sint-Katelijne-Waver.

Internationaal toptoernooi
Beeld Tine Schoemaker

Dat de finale tijdens de kerstjumping in Mechelen plaatsvindt, is bijzonder. Het event staat in de internationale paardensport erg hoog aangeschreven, de editie van 2018 trok verspreid over vijf dagen 85.000 toeschouwers. “We denken er steeds over na hoe we de jumping aantrekkelijk kunnen maken voor een breder publiek”, zegt Van Lent. “Voor die ‘ruiters’ – of hoe moet ik ze noemen (lacht) – is dat natuurlijk ongelooflijk, om daar in die grote piste te mogen rijden, voor zo’n groot publiek.”

Harry Potter

Dus wordt alles uit de kast gehaald om een ticket voor de finale in de wacht te slepen. Vooral Harry Potter, in het echte leven Amaury Schuerwegh (10), maakt indruk met zijn onberispelijke outfit en act, inclusief theme song en zijn moeder als professor Anderling. 

Samen met zijn vriendje Sem Pieters (9), die het parcours verkleed als de Belgische springruiter Jos Verlooy reed, gaat hij door naar de finale in Mechelen. Het is trouwens opvallend dat hier – in tegenstelling tot in Finland – niet alleen meisjes stokpaardrijden. Al zijn de jongens wel erg in de minderheid. “Waarschijnlijk vinden ze het kinderachtig. Maar ja, dat vinden wij eigenlijk ook”, proesten Carla Dibisceglie (11) en haar vriendinnen het uit.

Harry Potter
Beeld Tine Schoemaker

Zo goed als alle deelnemers rijden ook echt paard, hier in Zwijnaarde of in andere manèges. Maar welke van de twee nu eigenlijk het leukst is? “Ik zou echt niet kunnen kiezen”, zegt Bo De Cauwer (9) na lang nadenken. Ze heeft als een van de enigen een zelfgemaakt stokpaardje, van een oude sok, met oortjes van karton. Van ons had ze alleen al daarom een plaats in de finale mogen krijgen, maar helaas is ze niet bij de vijf gelukkigen in haar leeftijdscategorie.

Voor de fun

Stokpaardrijden wordt hier niet zo serieus genomen als in Finland, waar op elk vrij moment getraind wordt en de sport niet enkel uit jumping, maar ook uit dressuur bestaat. Sven Beirnaert, lid van VLP en jurylid van de stokpaardwedstrijd: “Er is hier afgelopen week ook wel wat geoefend, maar natuurlijk is dit vooral voor de fun. De ambiance vandaag was toch geweldig? Wat een opkomst.”

Volgend jaar komt er een vervolg, dat staat ook voor Van Lent buiten kijf. “Ik denk dat we niet anders kunnen, met de hype van de afgelopen weken. We hadden dit niet verwacht. Was er maar evenveel pers voor de echte paardensport. (lacht)

Voor de fun
Beeld Tine Schoemaker