Direct naar artikelinhoud
Amazon

Amazon stopt verkoop van kerstdecoratie in Auschwitz-thema

Deze Auschwitz-sleutelhangers waren te koop bij AmazonBeeld RV

Amazon verkoopt niet langer kerstdecoratie in Auschwitz-thema op zijn website, na een klacht van het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau, het herdenkingsmonument en museum in de Poolse stad Auschwitz. In de concentratie- en vernietigingskampen rond Auschwitz kwamen ruim 1 miljoen personen om, vooral Joden.

en

“Een woordvoerder van Amazon zegt in een communiqué dat de producten verwijderd zijn”, tweette het museum. Online verkopers die zich niet aan de richtlijnen houden, zouden gestraft worden en verliezen mogelijk hun Amazon-account.

Het museum klaagde afgelopen weekend op Twitter en Facebook over de hangende porseleinen versieringen in de vorm van sterren en klokken, met beelden van het kamp. Het museum nam ook aanstoot aan een flessenopener met gelijkaardige beelden. Het noemde die “zorgwekkend en onrespectvol”.

Niet enkel Amazon

 In navolging van Amazon heeft ook bol.com decoraties met afbeeldingen van concentratiekamp Auschwitz-Birkenau uit de verkoop gehaald. Dat laat de webshop weten. Het gaat bij bol.com om wanddecoraties van canvas of hout. In een reactie laat bol.com weten dat de artikelen als “misplaatst en kwetsend” worden ervaren door de webshop. “Daarom hebben wij verkooppartner MuchoWow gevraagd dit offline te halen. Binnen het geautomatiseerde systeem waar zij mee werken, is dit over het hoofd gezien.” MuchoWow biedt excuses aan aan iedereen die dit als kwetsend heeft ervaren, meldt bol.com.

Het museum merkte op dat er eveneens items te koop zijn op e-commerceplatform Wish. “We hopen dat zij op dezelfde manier zullen reageren”, tweette het museum.

De concentratie- en vernietigingskampen die de nazi-bezetters bouwden rond Auschwitz staan symbool voor de Holocaust. Nazi-Duitsland roeide er op een systematische manier ongeveer 6 miljoen Joden uit. Het Rode Leger van de Sovjetunie bevrijdde het kamp in 1945 en vond er ongeveer 7.000 overlevenden. 

Kerstversiering in een pop-upwinkel van Amazon.Beeld REUTERS