Direct naar artikelinhoud
Grondwettelijk Hof

Benoeming Zakia Khattabi (Ecolo) tot rechter Grondwettelijk Hof hangt aan zijden draadje

Benoeming Zakia Khattabi (Ecolo) tot rechter Grondwettelijk Hof hangt aan zijden draadje
Beeld BELGA

De Senaat beslist morgen over de benoeming van voormalig Ecolo-voorzitter Zakia Khattabi tot rechter van het Grondwettelijk Hof. De stemming wordt een dubbeltje op zijn kant. Iedereen kijkt naar de liberalen.

Khattabi heeft een tweederdemeerderheid nodig in de Senaat. N-VA en Vlaams Belang hebben al duidelijk gemaakt dat ze tegen haar benoeming stemmen. 

N-VA omdat de partij vindt dat “een activiste die juridische besluiten tegenwerkt” geen rechter kan worden van het Grondwettelijk Hof. Een verwijzing naar een voorval op de luchthaven van Zaventem in 2013, toen Khattabi op een vlucht van Air Tunis de repatriëring van een illegale Tunesiër zou hebben tegengewerkt. 

Vlaams Belang stemt tegen Khattabi omdat oud-politici volgens de partij sowieso niets te zoeken hebben in het Grondwettelijk Hof. “Dit hoort bij totalitaire regimes.”

PVDA

Vlaams Belang roept PVDA op om tegen Khattabi te stemmen. Als de extreemlinkse partij dat doet, lijkt het game over voor Khattabi. Zonder de steun van N-VA, Vlaams Belang en PVDA wordt een tweederdemeerderheid halen heel lastig. Er zijn meestal een aantal afwezigen en/of onthoudingen bij stemmingen in de Senaat. 

Maar PVDA hapt niet toe. “Ja, wij zijn tegen dit systeem, maar het is duidelijk dat hier iets anders speelt. Vlaams Belang wil Khattabi niet omdat ze buitenlandse roots heeft”, zegt Jos D’Haese. “Wij zullen haar wel steunen, met gezonde tegenzin.”

Paars-groen

De benoeming van Khattabi is daarmee nog niet rond. Ook Open Vld en MR hebben namelijk vragen bij haar verleden en reputatie. Er wordt onder meer verwezen naar haar harde kritiek op de regering-Michel na de dood van de kleuter Mawda. 

Blauwe senatoren zeggen dat de beslissing nog niet gevallen is. Bij Open Vld zou de partijtop er woensdag over gedebatteerd hebben. Een stemadvies is daar niet uit voortgekomen. Het partijhoofdkwartier houdt het voorlopig op “geen commentaar”. MR overweegt om zich te onthouden. 

Het is een moeilijke keuze: als de liberalen Khattabi afserveren, dan zal dit slecht vallen bij Ecolo, een van de partners in een mogelijk paars-groen verhaal. In Wallonië regeren MR en Ecolo samen. 

Bovendien: zelfs al geven de Open Vld- en MR-hoofdkwartieren hun fiat voor Khattabi, dan nog blijft het de vraag of alle liberale senatoren ook daadwerkelijk op de groene knop zullen duwen. 

Aangezien het om een geheime stemming gaat, kunnen er altijd dissidenten opduiken. Tegenstanders van paars-groen bijvoorbeeld.