Direct naar artikelinhoud
India

Protesten over ‘discriminerende’ burgerschapswet leggen India lam

Een man rent langs een bus die in brand is gestoken uit protest tegen de wet.Beeld REUTERS

In verschillende Indiase steden woeden protesten over een nieuwe wet op migranten. In totaal zijn er zes doden gevallen. In de hoofdstad heeft de politie zondag een demonstratie op een universiteit met grof geweld neergeslagen.

Vorige week nam het Indiase parlement een wet aan waardoor hindoes en andere minderheden uit door moslims gedomineerde buurlanden sneller in aanmerking komen voor het Indiase staatsburgerschap. Deze maatregel geldt echter niet voor moslims – ook niet voor vervolgde moslims uit boeddhistische landen, zoals de Rohingya uit Myanmar.

Volgens critici is de wet ronduit discriminerend en een smet op de Indiase seculiere democratie. De bijna 200 miljoen moslims in het land, die de afgelopen jaren in toenemende mate wanhopig en boos zijn geworden door anti-islamitische maatregelen, zien de wet als het zoveelste bewijs dat de regerende BJP-partij van premier Narendra Modi hindoes op de eerste plaats zet. Zo werden de islamitische heersers uit de geschiedenisboeken geschrapt, en is de autonome status van Kashmir, de enige deelstaat waar moslims in de meerderheid zijn, aangepast. 

Een vrouw schreeuwt tijdens een demonstratie in Guhawati, Assam.Beeld AFP

In de thee-producerende deelstaat Assam, in het oosten van het land, zijn de islamitische inwoners bovendien woedend dat vele duizenden hindoeïstische vluchtelingen uit Bangladesh nu staatsburger kunnen worden. In hun ogen zijn het illegale immigranten. Daarnaast vrezen zij dat de wet zal worden misbruikt om moslims te deporteren uit Assam en andere gebieden die van oudsher een islamitische bevolking hebben.

Deze vrees wordt aangewakkerd door de burgerschapstest die afgelopen zomer werd uitgevoerd in Assam, en die over de rest van het land zal worden uitgerold. Alle inwoners moesten bewijs voorleggen dat zij of hun voorouders sinds 1971 in India wonen. Zo’n twee miljoen van de 33 miljoen inwoners konden dit niet, zij lopen het risico stateloos te worden. Op dit moment worden er enorme gevangenissen gebouwd om iedereen die als illegale immigrant wordt bestempeld, op te sluiten.

Een man rouwt bij het lichaam van een omgekomen demonstrant.Beeld AFP

De demonstraties die vorige week begonnen in Assam verspreidden zich naar steden in het hele oosten en noorden van India. Er zijn in Assam in totaal zes doden gevallen. Vier mensen werden doodgeschoten door de politie, en een ander kwam om toen de winkel waarin hij lag te slapen, in brand werd gestoken. Een zesde persoon overleed nadat hij tijdens een demonstratie door de politie in elkaar was geslagen.

Het land, dat een geschiedenis heeft van uitbarstingen van religieus geweld, wordt meer en meer lamgelegd door de protesten: auto’s, bussen en treinstations zijn in vlammen opgegaan en in West-Bengalen is het internet door de autoriteiten uit de lucht gehaald.

Gevlucht naar de bibliotheek

Zondag werd in de hoofdstad Delhi een demonstratie georganiseerd op de Jamia Millia Islamia Universiteit. Volgens ooggetuigen begon deze vreedzaam, maar liep die uit de hand toen de politie ingreep. Op video’s die op sociale media zijn geplaatst, is te zien hoe agenten op studenten inslaan met stokken. Tientallen studenten zijn met onder meer botbreuken opgenomen in het ziekenhuis. De demonstranten die naar de bibliotheek vluchtten om te schuilen, zijn daar weer met traangas uit verdreven.

Twitter bericht wordt geladen...

Premier Modi gaf de oppositiepartij Congres de schuld voor de onrust. “Uit respect voor hen die naar India zijn gevlucht, en gedwongen zijn te leven als vluchteling, is deze wet aangenomen”, zei hij op een bijeenkomst. “Aanhangers van de Congres Partij nemen hun toevlucht tot brandstichting omdat ze hun zin niet krijgen.”