Uitbreiding luchthaven bedreigt eeuwenoude teelt

© evb

De uitbreidingsplannen van de luchthaven van Zaventem doen de wenkbrauwen fronsen bij landbouwers en het gemeentebestuur van Kortenberg. Ze beseffen het belang van de luchthaven, maar de extra overlast moet voor hen stoppen. De witlooftelers, die de streek destijds op de kaart hebben gezet, hebben het niet makkelijk en krijgen nu misschien de doodsteek.

Erik Van Eycken

De landbouwers in de zone rond de luchthaven van Zaventem maken zich zorgen. Door een eventuele uitbreiding zouden ze hun eigendom gedeeltelijk of helemaal verliezen. Ook al krijgen ze een compensatie, de gevolgen zijn enorm. De telers van het grondwitloof, die de regio destijds op de kaart hebben gezet, dreigen hun biezen te moeten pakken als de luchthaven uitbreidt. En ze waren al niet meer talrijk.

“Het frustrerende is dat de uitbreidingsplannen er zijn omdat lawaai boven Brussel verboden is”, zegt witloofboer Rudi Van Hamme (47) uit de Curegemstraat in Erps-Kwerps. “Aangezien er niet veel witloofboeren meer zijn, verdwijnt zo een traditie. Ergens anders opnieuw starten, is niet evident. Details kennen we nog niet, maar ik denk er elke dag over na.”

Ook andere landbouwbedrijven vrezen de plannen. Sommige zijn intussen meer dan een eeuw oud, zodat niet alleen het materiële verlies, maar ook het emotionele een rol speelt in het debat. Geld is van inferieur belang, zeker als daarmee de toekomst van de nieuwe generatie op het spel staat.

“We zijn ons terdege bewust van het belang van de luchthaven en zijn het lawaai van de vliegtuigen inmiddels meer dan gewend”, zegt landbouwer Frank Van Tricht (48). In het bedrijf is de vijfde generatie aan de slag. De boerderij is sinds 1868 niet meer verhuisd en bevindt zich nog steeds op de vertrouwde plek in de Curegemstraat in Erps-Kwerps, op een boogscheut van landingsbaan L25 links. Die zou negenhonderd meter worden doorgetrokken zodat het bedrijf moet verhuizen.

“Waar moeten we naartoe?” vraagt Franks vader Armand (75) zich af. “Een bedrijf verplaats je niet zo maar. Stel dat we bereid zijn te verhuizen: dan moeten we open ruimte vinden, terwijl die schaars is geworden.” Het landbouwbedrijf Van Tricht teelt voornamelijk maïs, granen en aardappelen.

Stroef overleg

Hoewel nog niets is beslist, leeft het dossier al bij het gemeentebestuur. “Vorige week verzette de gemeenteraad zich unaniem tegen de plannen van Brussels Airport Company, de uitbater van de luchthaven”, zegt schepen van Leefmilieu en Landbouw Kristien Goeminne (CD&V). “We vinden dat er eerst een federale vliegwet moet komen voor we kunnen praten. Nu wordt de materie gewestelijk behandeld, wat vaak tot absurde situaties leidt. We weten dat de luchthaven een grote werkgever is, maar genoeg is genoeg.”

De terreinen van Van Tricht, die zich in de schaduw bevinden van de luchthaventoren in Zaventem, zijn ook in waarde verminderd. “Dat is hier een algemene trend”, zegt Frank nog. “We merken nu al een drastische daling van de vastgoedprijzen. En verkopen doen we niet zomaar. Hier ligt de toekomst van mijn zoon Glenn (20). Waar moet hij heen wanneer dit alles verdwijnt?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen