Direct naar artikelinhoud
AustraliëUpdate

Vierduizend mensen zitten vast op strand door oprukkende bosbranden in Australië, regering stuurt boten en helikopters

De lucht kleurt rood in Mallacoota, waar zo'n vierduizend mensen zich aan het strand hebben verzameld.Beeld via REUTERS

Vierduizend toeristen en inwoners van het Australische kustdorp Mallacoota, dat ingesloten raakte door bosbranden, zijn het strand op moeten vluchten of gaan schuilen in winkels. Gelijkaardige scènes, waarbij zelfs met bootjes het water op werd gevlucht, deden zich langs de kust voor over een lijn van ruim tweehonderd kilometer lang. De inwoners zullen worden geëvacueerd met legerboten en helikopters. Het dodental van de bosbranden in Australië is opgelopen tot twaalf.

, en

Video wordt geladen...

De brandweer liet weten enkel degenen die op het strand zijn te kunnen beschermen. Wie nog in het stadje Mallacoota zelf is, is op zichzelf aangewezen. Mallacoota ligt in de door de bosbranden bedreigde regio East Gippsland, een gebied half zo groot als België ten oosten van Melbourne, dat een populaire vakantiebestemming is. Onder de mensen op het strand zijn zowel inwoners van het stadje als toeristen.

“Er zijn overal branden - gloeiende kooltjes vliegen rond in alle straten”, zei de mede-eigenaar van een lokale supermarkt in Mallacoota, Robert Philips, aan persagentschap Reuters. “Er zijn hier veel kinderen die niet goed kunnen ademen.” Het dorp was op dat moment volledig afgesloten van de buitenwereld.

De lucht kleurt rood in Mallacoota.Beeld via REUTERS

Geen evacuatiebevel

In tegenstelling tot andere steden in de regio, was voor Mallacoota de afgelopen dagen geen evacuatiebevel afgekondigd. Volgens Andrew Crisp, hoofd van de Country Fire Authority in Victoria, komt dat doordat er branden ten westen en ten noordwesten van de stad woedden, waardoor de inwoners en toeristen het stadje sowieso al niet meer op een veilige manier konden verlaten.

Twitter bericht wordt geladen...

Op beelden is te zien dat de lucht boven Mallacoota inktzwart en dieprood is. “Het lijkt wel middernacht", zeggen mensen die op het strand vastzitten in de Australische media en op sociale media. “Het donker in Mallacoota is surrealistisch. Het is bijna pikzwart hier, terwijl het een prachtige zonnige ochtend zou moeten zijn", schrijft een man op Twitter.

In de Australische media doen berichten de ronde dat de mensen inmiddels ook de opdracht gekregen hebben om zich in de zee te begeven. Sommige mensen wachten het verloop van het vuur af in hun boot op veilige afstand van de kust.

Gelijkaardige scènes deden zich dinsdag voor op verschillende andere plaatsen aan de kustlijn. Tot 250 kilometer ten noorden van Mallacoota, aan Jervis Bay, een grote baai in NSW die geliefd is bij toeristen, dreigden mensen klem te komen zitten.

Dinsdag laat (lokale tijd) werd het leger ingezet om mensen te helpen die in de kustdorpen waren gestrand. Woensdag zullen landingsvaartuigen van het leger en helikopters voedsel, water en medische hulp brengen naar geïsoleerde dorpen en evacuaties uitvoeren, zegt het ministerie van Defensie. 

Twitter bericht wordt geladen...

De Australische brandweer heeft intussen ook angstaanjagende beelden verspreid van een brandweerwagen die omringd is door een vuurzee. Het incident speelde zich af in Nowra in New South Wales. De video toont hoe de brandweerwagen quasi omsingeld is door de bosbrand. “We trekken ons terug, ook op de weg woedt brand”, zegt een brandweerman. De brandweerlieden houden een branddeken tegen het raam om heelhuids te kunnen ontkomen en slagen er ternauwernood in te ontsnappen. 

Video wordt geladen...

Zeven mensen vermist

In totaal woeden er op dit moment acht grote branden in de Australische staat Victoria, die de hele East Gippsland regio bedreigen. Vier mensen zijn in de staat vermist, premier Daniel Andrews zegt dat hij “vreest voor hun veiligheid, aangezien ze zich in een gevaarlijk gebied bevinden en we niet weten waar ze zijn.” In buurstaat New South Wales worden nog drie mensen vermist, onder wie Transportminister Andrew Constance van New South Wales. In beide staten zijn voor meerdere gebieden noodwaarschuwingen uitgegeven.

Volgens de autoriteiten zijn er in de hele regio East Gippsland in Victoria al verschillende huizen ten prooi gevallen aan het vuur. In totaal zitten nu 5.700 huizen zonder elektriciteit. Ruim 200.000 hectare land in de regio is al afgebrand.

In totaal zijn in het hele land al twaalf mensen om het leven gekomen door de hevige bosbranden, die al sinds september woeden. In New South Wales zijn twee vermiste personen dood teruggevonden. De bosbranden woeden nu al sinds oktober in het zuidoosten van Australië. Meer dan 3,4 miljoen hectaren bossen zijn al in de vlammen opgegaan en duizend huizen zijn verwoest. De bestrijding van het vuur verloopt zeer moeizaam door de ongunstige weersomstandigheden.