Direct naar artikelinhoud
Politiek

‘België is mislukte staat van terroristen’: Spaanse extreemrechtse partij woedend omdat België Puigdemont niet uitlevert

Santiago Abascal, voorzitter van de extreemrechtse Spaanse partij Vox.Beeld REUTERS

De extreemrechtse en nationalistische Spaanse partij Vox is er niet mee opgezet dat het Belgisch gerecht de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont niet uitlevert aan Spanje. Opvallend: de partij zit samen met N-VA in een Europese fractie.

“Het is onaanvaardbaar dat een buitenlandse rechtbank onze soevereiniteit en rechtsstaat in twijfel trekt”, reageert Vox op Twitter op de rechterlijke beslissing om Puigdemont niet uit te leveren. “België is een mislukte staat geworden van coupplegers en terroristen. Laat ons de diplomatieke relaties meteen verbreken!”

Twitter bericht wordt geladen...

Gisteren raakte bekend dat België Puigdemont, die al meer dan twee jaar in ons land woont, niet overdraagt aan Spanje. De Catalaan werd, samen met ex-minister Toni Comin, vorige week voorlopig erkend als Europees parlementslid na een voor hem positief arrest van het Europese Hof van Justitie.

Spanje had in oktober vorig jaar ons land opnieuw om de uitlevering van Puigdemont gevraagd, nadat andere ex-ministers uit zijn regering in Madrid tot zware gevangenisstraffen veroordeeld waren voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Het Spaanse gericht wil ook Puigdemont daarvoor berechten. 

N-VA

Daar komt voorlopig evenwel niets van in huis, tot grote woede van de Spaanse extreemrechtse en nationalistische partij Vox. De uithaal zet de relaties tussen Vox en N-VA verder op scherp. Beide partijen zitten in dezelfde Conservatieve Europese fractie ECR. Maar waar Vox steeds hamert op strenge straffen voor de Catalaanse leiders, neemt N-VA net hun verdediging op. Het was onder meer op uitnodiging van N-VA dat Puigdemont zich in België vestigde.